Postovi

Prikazuju se postovi od ožujak, 2016

ŠOKANTNO ČETNIČKO DIVLJANJE Klaćemo Balije k'o 1995.

Slika
OSLOBAĐAJUĆU presudu Haškog tribunala izrečenu Vojislavu Šešelju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, pristaše njegove Srpske radikalne stranke su slavili vožnjom kroz Srebrenicu i prijetnjama klanjem, navodi lokalno stanovništvo. Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Al Jazeeru kaže da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca presudu Šešelju slavili kruženjem u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati. "Ovo je zaista paradoks. Da se danas, na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici, događa ovako nešto, da ljudi otvoreno prijete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla", poručuje Duraković. Načelnik općine Srebrenica navodi da je pokušao kontaktirati zapovjednika lokalne policije kako bi reagirali na drske prijetnje, ali i kako bi se uvjerio da će Bošnjaci biti zaštićeni, međutim nije dobio nikakav povratni odgovor. "Ovo je zaista žalos

NOVI TERORISTIČKI NAPAD U EVROPI Eksplozije na aerodromu, policija pokušava evakuisati civile

Slika
Kako prenose švedski mediji, na aerodromu Landvetter danas je eksplodirala bomba. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, bomba je eksplodirala na drugom najvećem aerodromu u Švedskoj. Za sada nema potvrde ove informacije, niti je poznato da li ima povrijeđenih. Policija je evakuisala aerodrom. Neposredno prije eksplozije, policija je dobila dojavu o dva sumnjiva paketa, koja su se nalazila na aerodromu.

Šešelj zaprepastio BiH i Hrvatsku: Evo šta je četnik poručio Bosancima i Hrvatima

Slika
Nakon oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju koju je danas izrekao Haški tribunal, lider SRS-a se danas obratio medijima i kazao da je znao da mu "tribunal ne može dokazati nijedan zločin". U obraćanju medijima, Šešelj je kazao da nije iznenađen presudom jer onog trenutka kada je krenuo u Hag na suđenje, "znao je da mu ne mogu dokazati nijedan zločin". Također, kazao je da je presuda ovakva jer je "sudsko vijeće odlučivalo bez političkih pritisaka i vodilo se zdravim razumom". Na pitanje da li očekuje reakcije iz BiH i Hrvatske, Šešelj je poručio: "Ukoliko Sarajevo i Zagreb budu bezobrazni, moraće strahovati od moje reakcije, posebno Hrvati. Vidjeli su šta mogu uraditi, kad sam smijenio Josipovića i doveo moju dragu Kolindu. Očekujem da me uskoro pozove u posjetu".

Šešelj: Ove bi sudije i Karadžića oslobodile

Slika
Vojislav Šešelj je nakon oslobađajuće presude u Haškom tribunalu rekao da su sudije donijele jedinu moguću presudu sa pravnog aspekta. Novinar B92 sa lica mjesta kaže da je tu i veliki broj novinara iz regiona. “Koliko vas je trebalo bi ulaznice da naplaćujemo”, izjavio je Šešelj prilikom ulaska u pres centar. “Maloprije su me obavijestili moji saradnici koju presudu je donio Haški tribunal. Pojavilo se dvoje časnih i poštenih sudija koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Odoljeli su svim pritiscima i donijeli, sa pravnog aspekta, jedinu moguću presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, general Zdravko Tolimir, koji je pogubljen u Haškom tribunalu, Radovan Karadžić i neki drugi nisu imali u Sudskom veću časne sudije. I oni bi bili oslobođeni”, dodao je Šešelj. “Kad sam završio svoj posao više me nisu interesirali. Mogao sam bar malu kaznu dobiti, da ne bijesne ovako srpski neprijatelji. Koliko je Srba pob

Evo šta mediji o Srbiji pišu o presudi za Vojislava Šešelja

Slika
Presuda čelniku Srpske radikalne stranke pomno je praćena u Sribiji, a tamošnji mediji na svoj su način okarakterisali odluku Raspravnog vijeća. Beogradski B92 javlja kako je "Vojislav Šešelj slobodan čovjek" ističući da Tužilaštvo nije iznijelo dovoljno pravnih argumenata za potvrdu optužnice o zločinima protiv čovječnosti. Blic u prvi plan stavlja zaključaj Raspravnog vijeća kako Vojislav Šešelj "Nije kriv za progon, ubistvo, mučenje, deportaciju, pustošenje i razaranje gradova, razaranje religioznih objekata, pljačku javne i porivatne imovine". Portal Telegraf današnju presudu slovi kao "Šešeljevu pobjedu", dok Kurir javlja kako je "Lider radikala slobodan povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini". Podsjećamo, četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen je danas u Hagu po svim tačkama optužnice. Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda o

STRAŠNE SCENE IZ ZAGREBA Srbe na vrbe!

Slika
Novi skandal u Zagrebu desio se večeras kada je prekinut gradski derbi u futsalu zbog sveopšte tučnjave i vrijeđanja igrača. Fudbaleri "Nacionala" i "Futsal Dinama" igrali su samo do poluvremena kada su u igralište utrčali BBB-ojsi i razbili glavu golmanu Ivanu Pavliću. Fudbalerima srpske nacionalnosti u dresu "Nacionala" vikali su "Srbe na vrbe" i "Ubićemo vas, zaklaćemo vas", nakon čega je trener odveo igrače u svlačionicu. BBB-ojsi su nastavili sa prijetnjama srpskim igračima, sve dok fudbaleri nisu otišli u svlačionicu. Policija je zatvorila dvoranu u kojoj je bilo više od 1.000 gledalaca kako bi sprovela istragu i privela huligane. Zanimljivo je da Večernji list, hrvatsko izdanje, uopšte ne navodi ovo skandiranje, već pominje samo poruku: " Tovarske pi..., je.. vas Hajduk'', jer su "igrači Nacionala nedavno postali članovi Hajduka u inat HNS-u".

ZBOG OVOG BRUJI ŠVEDSKA Ibrahimović potpuno izgubio živce na terenu

Slika
U utorak je prijateljsku utakmice odigrala Češka u Stockholmu i remizirala sa Švedskom u utakmici koju su obilježili okršaji Zlatana Ibrahimovića sa gostujućim igračima. Šveđani su poveli golom Berga u 14. minuti, a Češka izjednačila pogotkom Vydre desetak minuta kasnije nakon čega se rezultat nije mijenjao. Poslije utakmice češki mediji raspisali su se o 'trenutku gluposti' Zlatana Ibrahimovića koji je u tijekom utakmice laktom u glavu udario veznjaka Češke Daridu, pa za vrat ščepao gostujućeg kapetana Tomaša Sivok. "Pokušao je laktom udariti i Ladislava Krejčija, a kad sam sve rekao sucu onda je počeo prijetiti: 'Od ovog trenutka je počeo rat!", opisao je branič Bursaspora svoj bliski susret sa Zlatanom, koji je imao i svoj uvod. Naime, na početku utakmice, Ibrahimović je odgurnuo Sivoka i odbio se rukovati s njime, a sve je rezultiralo okršajima na travnjaku koje su izazvali zgražanje u češkim medijima.

Zlatan Ibrahimović šokirao kompletnu planetu ovom izjavom

Slika
ZLATAN IBRAHIMOVIĆ ponovno je svojim izjavama šokirao nogometnu javnost. Mediji ga sele od Amerike do Kine, navodno se u utrku uključio i Slaven Bilić, ali niko još uvijek ne zna gdje će Ibra preseliti na ljeto. Poznato je samo kako ga u Parizu više nećemo gledati. "A što ako se povučem iz nogometa?", pitao je Ibra. "Nitko nije o tome razmišljao, ali što ako odem u mirovinu", ponovio je jedan od najboljih napadača današnjice. Ipak, 34-godišnji Šveđanin još uvijek ima baruta u nogama. Uostalom, ovu će sezonu zaključiti kao najbolji napadač Francuske, a engleski mediji uvjereni su kako će prije penzije barem jednu sezonu odraditi kod njih na Otoku. Engleska je liga jedina koju Ibrakadabra još uvijek nije pokorio.

Sudar Golfa i Škode u Sarajevu: Tri osobe povrijeđene

Slika
U Aleji Bosne srebrene u sarajevskom naselju Nedžarici večeras oko 22 sata dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su povrijeđene tri osobe, potvrđeno nam je Operativno komunikacijskog centra MUP-a Kantona Sarajevo. Kako saznajemo došlo je do sudara između Škode i Golfa 4. Dvije osobe koje su bile u Golfu zadobile su povrede dok je u Škodi jedna osoba povrijeđena. Kolima Hitne pomoći svi ozlijeđeni su prevezeni u Kliniku urgentne medicine UKS-a gdje su zbrinuti. Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a KS, a uzrok udesa će biti naknadno utvrđen.

Sjajna vijest za navijače Sarajeva: Matej Delač se vraća na gol Bordo ekipe

Slika
Matej Delač vraća se u FK Sarajevo, tvrdi portal sport1.ba. Vijest je to koja će sasvim sigurno obradovati navijače Bordo ekipe. Nakon povrede koju je zadobio prošle jeseni u prijateljskom susretu protiv FK Novi Pazar odigranoj u Mostaru, Delač je operisan u Londonu, a nakon što je proteklih nekoliko mjeseci proveo na rehabilitaciji pod nadzorom ljekara Chelseaja, hrvatski golman se vraća na Koševo. Delač bi se, kako saznaje sport1.ba, već do kraja sedmice trebao staviti na raspolaganje Almiru Hurtiću, a svoj ponovni debi na golu Bordo ekipe mogao bi imati već u utakmici protiv FK Radnik.

NAPAD U AMERICI Bijela kuća blokirana, specijalci sa dugim cijevima na ulicama Washingtona

Slika
Kako javljaju američki mediji, nakon pucnjave je zatvorena i blokirana Bijela kuća. Shots fired in Washington Očevici tvrde, a prenosi The Huffington Post, kako su pucnji čuli oko Bijele kuće. Prema nezvaničnom informacjama sa terena, uhapšen je jedan napadač, a jedan je policijac ranjen u razmjeni vatre. Policija je građanima koji su se nalazili na ulici, rekla da odmah potraže sklonište, a oko Bijele kuće su raspoređeni pripadnici Tajne službe, koji se birnu za sigurnost predsjednika SAD.

ŠTA SE DEŠAVA U MOSTARU? Vandali opet napali, Stari most oštećen

Slika
Bacanje kamena na kojem je pisalo "Don't forget '93" sa Starog mosta u Mostaru nije jedno nedjelo vandala koji su sinoć napravili nered na Starom mostu. Utvrđeno je i da su uništili i tablu sa spiskom donatora koja se oslanja na luk zaštićenog spomenika UNESCO-a. Kako je zabilježio naš fotoreporter, riječ je o tabli koja je postavljena na kamenu ploču povezanoj sa lukom Starog mosta, te njeno skrnavljenje zapravo predstavlja i direktno oštećenje UNESCO-ovog spomenika. U međuvremenu, kamen koji je predstavljao simbol otpora rušenju Starog mosta, sa godinom kada je to učinjeno, nakon bacanja potpuno se raspao, te ga ronioci nisu uspjeli izvaditi. Stoga se grupa aktivista odlučila postaviti isti natpis na novom kamenu izronjenom iz vode, koji je ostao od Starog mosta nakon njegovog rušenja. Mostarska policija traga za osobama koje su u starom dijelu grada uz sve ovo napravili štetu na ugostiteljskim objektima u blizini. Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske uprave Mos

Sva evropska policija na nogama: Nećete vjerovati šta je uradio haker iz Živinica

U Živinicama su krajem februara uhapšene osobe povezane sa “cyber-kriminalom”. Jedna od njih se vjerovatno nalazila na vrhu piramide razgranate hakerske mreže, zbog čega su hapšenju prisustvovali i njemački inspektori. Oružje, droga, amfetamini, ključevi za satelitske kanale, internet virusi... Sve ovo može se kupiti u takozvanom “darknetu” - internet mreži u kojoj je praktično nemoguće otkriti identitet osobe koja se njome koristi. Koriste je kriminalci, ali i borci za ljudska prava koji svoj identitet kriju od diktatorskih režima. Na čelu jednog od takvih ilegalnih portala koji su koristili hakeri, ali i kriminalci iz cijelog svijeta bio je, po svemu sudeći, Asmir. M. iz Živinica. Bio je očito toliko siguran da mu niko ne može ući u trag u darknetu, da je u naslovu portala kojeg je uspostavio bilo i njegovo ime, a u dijelu ICQ-koda koji je koristio za kontakte sa ostalim hakerima bio je broj “387” - “pozivni” za BiH. U forumima hakera je pisao kako se “ništa ne može desiti ako se pri

SVJETSKO ČUDO Nećete vjerovati šta je Semir Osmanagić otkrio u Zavidovićima

Slika
Početkom marta 2016. započelo je iskopavanje kamene kugle u selu Podubravlje, na periferiji zavidovićke općine. Nakon desetak dana kopanja, postalo je jasno da je riječ o megalitnim dimenzijama kugle, navodi Osmanagić. "Tog 19. marta smo izmjerili otkopani dio, koji je bio nešto manji nego polovina obima kamene kugle. Rezultat: 3,80 metara. Obim je najvjerovatnije između osam i devet metara", napisao je istraživač Semir Osmanagić na sajtu piramidasunca.ba. "Fenomen prahistorijskih kamenih kugli istražujem već petnaestak godina. Nekoliko puta sam posjetio nalazišta na jugu Kostarike, u zapadnom Meksiku, na Uskršnjem Otoku, Turskoj, otoku Isla del Cano u Pacifiku, Tunisu, Kanarskim otocima. Prisutne su i na Antarktiku, Novom Zelandu, Rusiji, Egiptu, SAD, Argentini. Na Balkanu sam pisao o kamenim kuglama iz sjeverne Albanije, Dalmatinske Zagore, zapadne Srbije i Sandžaka", navodi Osmanagić. Detaljnije o ovom otkriću možete pročitati na sajtu www.piramidasunca.ba. 

BOMBA EKSPLODIRALA u parku: Nastradali žene i djeca, najmanje 10 mrtvih

Slika
Kako prenosi novinska agencija Reuters, bomba koja je eksplodirala u jednom parku pakistanskom gradu Lahoreu ubila je najmanje 10 osoba. Reuters javlja kako se bombaš samoubica raznio u javnom parku. Ono što je zaista šokantno jeste da su se u parku u tim trenucima nalazile uglavnom žene sa djecom, te je među nastradalima mnogo djece. Prema prvim informacijama, poginulo je deset osoba, a više od 30 je ranjeno. "Možemo potvrditi da je živote izgubilo najmanje deset osoba u eksploziji koja se desila u parku Gulshan Iqbal Park," rekao je Sajjad Hussain, glasnogovornik policije za Reuters.

HAOS u centru Brisela: Na hiljade ljudi izašlo na proteste, a onda došli neonacisti

Slika
"Potvrđena je brojka od 28 žrtava i troje samoubojica", izjavio je glasnogovornik kriznog stožera u Bruxellesu. Od 28 ubijenih, identificirano je 24 ljudi, 14 poginulih u zračnoj luci i 10 na stanici metroa Molenbeek, nedaleko od europskih institucija. Od 24-ero identificiranih, 13 su Belgijanci, a 11 ljudi su stranci iz osam država. Prema istom izvoru, broj ranjenih iznosi 340. I među njima su većina Belgijci te državljani iz 19 drugih država. U bolnicama se još uvijek nalazi 101 osoba, a među njima je 62 smješteno u jedinice intenzivne njege, a 32 na odjele za opekline. Broj mrtvih je, dodaje glasnogovornik, privremen jer se u jedinicama intenzivne njege nalazi veliki broj teško ranjenih. Unatoč otkazivanju "mimohoda protiv straha" kako se policija ne bi dodatno opteretila, Belgijci se na Uskrs, u nedjelju ipak okupljaju na Trgu burze koji je nakon islamističkih napada u utorak pretvoren u mjesto odavanja počasti žrtvama. Briselski je trg prepun ljudi, no ono što

SKANDAL Azmir Husić otkrio koje je utakmice FK Sarajevo namjestilo: Sudije će vam pomoći

Slika
"Avazov Sport" je došao u posjed izjave Azmira Husića, predsjednika FK Sloboda, koju je dao disciplinskim organima NSBiH, a vezane za priče o navodnom namještanju rezultata, o "spornoj" tituli bordo tima, o večeri u "Parku prinčeva" na kojoj se pričalo o dugovanju za premije, odnosno o neisplaćenih 20.000 KM, koje je, navodno trebalo Sarajevo isplatiti igračima Slobode, za pobjedu nad Mladosti iz Obarske na Tušnju. Husić je precizno objasnio kako je došlo do sastanka, o čemu je pričao sa Dinom Selimovićem, direktorom FK Sarajevo, te sa Abdulahom Ibrakovićem. "Sudije će biti one koje će vam pomoći" - glasila je jedna sms poruka, koju je, navodno Selimović poslao Husiću, stoji u izjavi koju je predsjednik Slobode dao u NSBiH. Naredna poruka glasila je "Predsjedniče, neka je sa srećom danas i Božijom pomoći"..., otkriva Husić sadržaj SMS-a koji je dobijao tih dana od direktora Sarajeva Dine Selimovića. Nadalje Husić u izjavi navodi kako je

Ovo je papir na kojem je potpisan kraj Republike Srpske

Slika
Aktualne reakcije srpske javnosti i zvaničnih funkcionera Republike Srpske i Srbije, uključujući i premijera sadašnje njene vlade Aleksandra Vučića, u vezi s izricanjem presude Međunarodnog suda za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na tlu bivše Jugoslavije Radovanu Karadžiću zbog zločina koje je zamislio, pretvorio u politiku SDS-a i dobrog dijela bosanskih Srba i proveo kao organiziranu agresivnu vojnu akciju, čiji je rezultat obećao pola godine ranije u govoru održanom u Skupštini Bosne i Hercegovine, postavljaju pred svakog od nas jedno veoma ozbiljno pitanje. PIŠE: MUHAMED FILIPOVIĆ Iznuđena prava To pitanje prevazilazi okolnosti samo suđenja i presude, svaku verziju pitanja o tome da li je sud bio pravedan, da li je radio dobro ili loše i šta mi mislimo o svemu tome. Naš problem se sastoji u tome da se svako od nas mora upitati u kakvom se duhovnom, moralnom i psihološkom stanju nalaze ljudi koji su bili u stanju, protivno svakom rezonu prava i morala, ne samo da odluče d

STRAVIČNE SCENE Bomba eksplodirala na stadionu tokom utakmice, na desetine poginulih

Slika
Bombaš samoubica raznio se na stadionu tokom fudbalske utakmice. Tokom fudbalske utakmice u gradu Iskanderiyahu, koji se nalazi u blizini Bagdada, desio se bombaški napad. U napadu je poginulo 26 osoba, dok je 71 povrijeđena. Bombaš se raznio na samom kraju utakmice, u vrijeme dok su igrači jednog od timova primali pehar, a odgovornost za napad je preizeo ISIL.

SRAMOTNE PORUKE Navijači Borca slavili ime Radovana Karadžića

Slika
Navijači banjalučkog Borca i beogradskog Partizana iskoristili su priliku tokom međusobnog prijateljskog meča dva kluba da upute i po jednu političku poruku. Borac - Partizan Podrška Radovanu Karadžiću Osim što su gromoglasno bodrili svoje ljubimce na banjalučkom Gradskom stadionu, najvatrenije pristalice crveno-plavih i crno-bijelih transparentima na tribinima osvrnuli su se i na aktuelnu političku situaciju. "Lešinari" su uputili poruku protiv "NATO pakta" povodom godišnjice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, dok su se "Grobari" osvrnuli na presudu od 40 godina prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Braćo Srbi, nije Radovan mogao sam...

Slika
Analitičar i psiholog Srđan Puhalo je nakon jučerašnje presude Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu reagirao na društvenoj mreži Facebook. U javnosti u Bosni i Hercegovini Puhalo je poznat kao osoba bez dlake na jeziku, jer se ne libi reći šta misli o bilo kakvoj situaciji, na svom Facebook profilu napisao post kojim se osvrnuo na Karadžića i sva zlodjela koja je počinio krvolok:  - Karadžić je od 1992 do 1995. godine uradio: genocid, progone, istrebljivanje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, teroriziranje, protivpravne napade na civile i uzimanje taoca. Napisao je jedan roman, dramu i neku poeziju za mlade. Braćo Srbi, bez naše pomoći on to ne bi mogao sam uraditi - napisao je Puhalo.

EKSPLOZIJA u Briselu: Ima poginulih

Slika
Njemačka policija uhapsila je 28-godišnjeg muškarca porijeklom iz Maroka koji u svom mobitelu sadrži sms poruke koje se dovode u vezu sa bombašima iz Brisela. On je uhapšen u Frankfurtu. Specijalne policijske snage Belgije nastavljaju sa racijama širom zemlje u potrazi za teroristima odgovornim za napad na Brisel, odnosno aeorodrom i metro stanicu. Policija je upala u jednu kuću u distriktu Schaarbeek u Briselu, a kako se navodi, cijela oblast je blokirana i na ulicama se mogu vidjeti teško naoružani specijalci. Kako prenose belgijski mediji, na samom početku racije moglo se čuti nešto nalik na eksploziju. Policija navodi da je likvidirala jednog čovjeka tokom akcije. Kako javlja AFP, ova akcija u Briselu vezana je za osujećeni teroristički napad u Francuskoj. Na licu mjesta se nalazi i tim za demontiranje bombi. U terorističkim napadima na aerodrom i metro u Briselu u utorak je poginulo više od 30 ljudi, a preko 300 je ranjeno. 

NEVJEROVATNA IZJAVA Oglasio se Karadžić: Zar Evropa nakon Brisela i Pariza ne zna protiv koga smo mi borili

Slika
U prvoj reakciji nakon što ga je Haški tribunal nepravomoćno proglasio krivim za genocid i niz drugih ratnih zločina te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić nije pokazao bilo kakav znak kajanja, baš kao što ga nije pokazivao ni prije izricanja presude. U izjavi koju je dao za beogradske Večernje novosti, uporedio je bosanske muslimane s pomahnitalim teroristima koji su nedavno izveli nekoliko smrtonosnih napada u europskim metropolama. 'Zar Europa nakon Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?', upitao je Karadžić, a tu su njegovu rečenicu Večernje novosti istaknule na naslovnoj stranici svojeg printanog izdanja koje bi na kioscima trebalo osvanuti sutra (petak). Ovo je prva reakcija Radovana Karadžića, koju je neposredno nakon izricanja presude u Hagu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora, podijelio sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen j

VIDEO Četnici se okupili u Beogradu u znak podrške Radovanu Karadžiću

Slika
Miting Srpske radikalne stranke kojim ta partija obilježava godišnjicu NATO bombardovanja Srbije, ali i izražava protest protiv vlasti premijera Aleksandra Vučića, počeo je u Beogradu. Počeo miting SRS u Beogradu, zapaljene baklje Mitingom se izražava protest i zbog presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ratnom zločincu koji je danas proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora. Na mitingu pod nazivom "Narodni bunt protiv Vučićevog režima", više hiljada okupljenih nosi zastave sa natpisom "S verom u boga, sloboda ili smrt", Srpske radikalne stranke i Srbije, zastave sa likom haškog optuženika Ratka Mladića na kojima piše "Srpski heroj" i sa likom Šešelja. Aktivirano je i nekoliko baklji pred početak protesta. Među parolama su i "NATO je bacio više bombi na Srbiju nego svi teroristi na svetu", kao i slike sa likom danas osuđenog bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Nakon mitinga, radikali će prošetat

Povodom presude Radovanu Karadžiću oglasio se i Milorad Dodik

Slika
Milorad Dodik izjavio je da je apsolutno jasno da je današnja presuda prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu na 40 godina zatvora donesena pod snažnim pritiskom raznih međunarodnih lobija i ranijih stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH. "Za mnoge slučajeve u Haškom tribunalu poznato je da nisu zasnovani uvijek na činjenicama, nego da su značajno bili motivisani i političkim motivima, kao i unaprijed skrojenim i optužnicama i presudama", rekao je Dodik, istakavši da i većina naroda u Srpskoj to shvata na taj način. Predsjednik Srpske je istakao da u prilog tome govori činjenica da je gotovo cjelokupno političko i vojno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se danas "slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno nešto brane, a u međuvremenu uništavaju svjedoke i prijetnjom mijenjaju njihove iskaze", piše Srna. "Tako je isto i sa Atifom Dudakovićem koga smo mogli vidjeti kako nar

Čedomir Jovanić zapalio Srbiju: Ovo je njegova reakcija na presudu Radovanu Karadžiću

Slika
Predsjednik srbijanskog LDP-a Čedomir Jovanović je poručio da je izricanje presude Radovanu Karadžiću djelomična, ali ne i dovoljna satisfakcija žrtvama njegove politike i izrazio nadu da će to doprinijeti da se srpskom narodu skine teret kolektivne krivice za zločine koji su u BiH izvedeni u periodu od 1992. do 1995. godine. "Presudu Karadžiću sam saslušao s osećajem stida, ali i nade da će sa srpskog naroda u Srbiji i Bosni i Hercegovini skinuti teret kolektivne krivice. O skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, spremnošću da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela. Kazna Radovanu Karadžiću je bar delimična, nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike i jedan od osnova na kojem možemo graditi nove odnose, politiku pomirenja u celom regionu i pre svega u Bosni i Hercegovini, čiji narodi su od ove politike najviše stradali", naveo je Jovanović u saopštenju koje je objavljeno na slu

NEVJEROVATNO Evo šta je izjavio Radovan Karadžić nakon presude

Slika
Radovan Karadžić, koji je u četvrtak osuđen na 40 godina zatvora za genocid i ratne zločine u ratu u BiH, žalit će se na presudu Haškog suda, rekao je njegov advokat. “Radovan Karadžić je “razočaran i začuđen”, rekao je Peter Robinson novinarima i dodao “da će uložiti žalbu”. Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Raspravno vijeće utvrdilo je da je kriv za genocid u Srebrenici i višegodišnje teroriziranje Sarajeva kao i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce, a utvrdilo je da nije bilo genocida u sedam općina – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku te ga je oslobodilo krivnje za taj dio optužnice.

ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE Evo šta je Jusuf Nurkić poručio Radovanu Karadžiću

Slika
Tribunal u Haagu osudio je danas Radovana Karadžića na 40 godina zatvora. Presuda je izazvala reakcije širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a zanimljivu poruku na Instagramu je napisao Jusuf Nurkić. Reprezentativac Bosne i Hercegovine napisao je sljedeće: "Dunjaluk je kratka vijeka, dobro gledaj šta te čeka. Na Ahiret valja ići, kud će tvoja duša stići? Život će ti brzo proći, na Ahiret treba poći. Tamo neće biti bune, svak će za se svest račune. #mashAllah" Da li je ovo bilo namijenjeno Karadžiću ne znamo, ali ako jeste, potpisujemo svaku riječ. Doći će kazna. Zaslužena kazna.

Evo šta mediji u Srbiji i Hrvatskoj pišu o presudi Radovana Karadžića

Slika
Jedinstvena kazna zatvora od 40 godina! Haški tribunal tako je okončao suđenje bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, prvom čovjeku Srpske demokratske stranke i jednom od simbola zla koje je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo početkom posljednje decenije prošlog vijeka. Današnje izricanje presude dobilo je golem medijski prostor u našoj zemlji, a s jednakim intenzitetom, o ovoj su temi izvještavali mediji u regiji. Ali svi su ipak ''poklonili'' barem nekoliko redova Karadžiću uz jasne razlike u poimanju događaja zbog kojih je bivši vođa bosanskih Srba osuđen. U nastavku vam donosimo pregled naslova tekstova na nekim od najpopularnijih portala u Srbiji i Hrvatskoj nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću. Telegraf.rs: HAG PRESUDIO RADOVANU! Karadžić OSUĐEN NA 40 GODINA ROBIJE u Haškom tribunalu Blic.rs:   (UŽIVO) HAŠKA PRESUDA Radovan Karadžić osuđen na 40 godina! Kurir.rs:  (VIDEO) HAŠKA PRESUDA KARADŽIĆU: 40 godina zatvora za prvog predsednik

Šok iz Haga: Donesena presuda Radovanu Karadžiću

Izricanje presude najtraženijem svjetskom bjeguncu, ratnom zločincu i prvom predsjedniku samoproglašene Srpske Republike BiH, kasnije Republike Srpske Radovanu Karadžiću očekuje se danas s početkom u 14 sati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tako će danas nakon pet godina suđenja izreći provostepenu presudu Karadžiću, kojem Tužilaštvo Haškog tribunala na teret stavlja 11 tačaka u optužnici, očekujući doživotnu robiju. Vijeće Haškog suda nije dokazalo genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Preminuo jedan od najvećih fudbalera u istoriji Johan Cruyff

Slika
Legendarni Holanđanin preminuo je danas u 69. godini, prenose svjetski mediji, a potvrđeno je i iz Fudbalskog saveza Holandije. Johan Cruyff je izgubio bitku sa teškom bolešću sa kojom se hrabro borio posljednjih mjeseci, ali je, nažalost, ishod bio fatalan. O njegovoj hrabrosti u najtežim trenucima možda najbolje govori Cruyffova izjava koju je dao prije nešto više od mjesec dana. ''Nakon nekoliko medicinskih terapija, mogu da kažem da su rezultati veoma pozitivni. Zahvaljujući izvrsnoj njezi ljekara i podršci mojih najbližih, ali i mom pozitivnom mentalitetu, mogu da kažem da u ovom trenutku vodim sa 2:0 protiv raka. Ipak, to je tek prvo poluvrijeme, utakmica nije završena, ali ja vjerujem u pobjedu'', rekao je tada Cruyff. Nažalost, nije uspio, ali ono što je ostvario tokom svoje fudbalske karijere ostaće zauvijek zapisano u istoriji najpopularnijeg sporta na svijetu. Triput je proglašavan za najboljeg evropskog igrača (1971., 1973., 1974.). Kao igrač s Ajaxom je osv

Voditelj dnevnika na TV Republike Srpske šokirao javnost: Ovako je počelo 1992. godine...

Slika
Voditelj dnevnika na RTRS šokirao je javnost nakon što je sinoć ustvrdio kako je ISIL začet u Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Patria. Zloglasna teroristička organizacija, koja zloupotrebljava islam i muslimane, odgovorna je za smrt više hiljada ljudi, a neke od njih su pogubili na najsvirepiji način. ISIL, također, stoji iza skoro svih samoubilačkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci u Evropi, od Turske do Belgije. Voditelj dnevnika na RTRS sinoć je rekao kako je ISIL nastao u Bosni i Hercegovini. – A da su u Bosni i Hercegevoni sjeme terorizma Allahovi ratnici zasijali još ‘90-ih godina prošlog vijeka pokazuje i početak suđenja bivšem komandantu trećeg korpusa… Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu. Monstruozna ubistava srpskih zarobljenika uz ritualno odsijecanje glave pretača su aktuelnih likvidacija sa potpisom Islamske države – izgovorio je voditelj na Radio-televiziji Republike Srpske. Izjava voditelja naišla je na osude na društvenim mrežama. Voditelj dnevnika na RTRS-u

Erdogan šokirao planetu: Znate li ko je terorista koji se raznio bombom u Briselu?

Slika
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan iznio je šokantne tvrdnje koje bacaju neko drugo svjetlo na jučerašnja događanja u Briselu.  Erdogan je bez kočnice rekao da je jednog od napadača iz Bruxellesa Turska uhitila još prošle godine i deportirala ga. - Jedan od bombaša samoubica uhapšen je u junu prošle godine na granici Turske i Sirije kod grada Gaziantepa. Nakon hapšenja deportirali smo ga - rekao je Erdogan kojega vodeće svjetske agencije citiraju različito, pa Reuters tvrdi da je izjavio kako je napadač izručen Holandiji a Associated Press i France Press spominju Belgiju. U svakom slučaju, napadač je nakon izručenja pušten na slobodu, a Erdogan kaže da je njegova država rekla Belgijancima  da je riječ o opasnom čovjeku. Erdogan nije spominjao nikakva imena, ali poslije je turska vlada potvrdila da je mislio na Ibrahima El Bakraouija, čovjeka koji se raznio na aerodromu.

Iz Saveza potvrdili: Otkazana prijateljska utakmica

Slika
Belgijska nogometna federacija saopćila je da je otkazala prijateljsku utakmicu s Portugalom, koja je trebalo da bude odigrana 29. marta na briselskom stadionu "Kralj Baudouin". - Iz sigurnosnih razloga i predostrožnosti čelnici grada Brisela zatražili su od nogometnog saveza Belgije otkazivanje utakmice s Portugalom. Utakmica, planirana za 29. mart na stadionu "Kralj Baudouin" neće biti odigrana - saopćeno je iz saveza. To je druga prijateljska utakmica koju je belgijski savez morao odgoditi zbog terorističkih napada. Prva je odgođena 17. novembra prošle godine kada je trenutno prva reprezenatcija svijeta trebalo da se sastane sa Španijom. Otkazana je zbog terorističkog napada u Parizu, prenosi STA. U jučerašnjem terorističkom napadu u Briselu poginulo je više od 30 ljudi, a oko 230 je povrijeđeno.

NAPAD U BRISELU SAMO UVERTIRA Ovo je bio pravi cilj terorista

Slika
Nuklearna elektrana Tihange u Belgiji evakuisana je danas nakon terorističkih napada u Briselu, navodi televizija javnog servisa VTM pozivajući se na policijske izvore. Sigurnost na svim nuklearnim postrojenjima u toj zemlji je povećana, kazao je agenciji Suptnik glasnogovornik Federalne agencije za nuklearnu kontrolu. "Oprez je podignut na veći nivo još od napada u Parizu prošle godine, a ovaj napad, također, će odvesti ka novim sigurnosnim mjerama na svim nuklearnim elektranama u Belgiji. Ne možemo otkriti više detalja zbog prirode ovih sigurnosnih mjera, ali možemo potvrditi da je sigurnost pojačana", kazao je glasnogovornik. Ova informacije ne iznenađuje previše budući da su istražitelji u jednom od stanova gdje se skrivao Abdeslam pronašli brdo video materijala špijuniranja glavnog direktora elektrane. Upravo zbog toga policija je sumnjala da su teroristi imali u planu raznijeti cijelo postrojenje. Banda terorista koja je 13. studenog u Parizu ubila 130 ljudi, danima je

POTRES NA KOŠEVU Kome je prijetio Dino Selimović?

Slika
U Fudbalskom klubu Sarajevo ništa novo. Rezultati su ispod očekivanja, treneri se i dalje mijenjaju kao na traci, a navijači traže odlazak uprave. Horde zla su se oglasile saopštenjem za javnost u kom su optužile direktora FK Sarajevo Dinu Selimovića za mnoge stvari, te zatražile njegov odlazak sa Koševa. Njihovo saopštenje vam u cijelosti prenosimo: "Navijačka grupa Horde zla uspjela se 2008. godine izboriti za povratak na tribinu nakon skoro tri godine borbe protiv agenture. Nakon što se uspješno okončala borba za tribinu, krenuli smo u borbu za klub koju smo isto tako uspješno okončali. Pred nama je danas nova borba za klub u kojoj ćemo do kraja istrajati. Nakon skandiranja “UPRAVA NAPOLJE” i “DINO ODLAZI” na susretu protiv FK Sloboda a potom i protiv FK Slavije, ponavlja se scenarij iz vremena Nihada Baljka i Senada Merdanovića. Najprije Dino Selimović poziva pojedince i nudi dogovore, a nakon sto se zataškivanje odbija, počinje upućivati “prijetnje” u vidu pitanja o zdravlju

ZASTRAŠUJUĆE SAOPŠTENJE ISIS-a: Ovo je ništa šta vam se sprema

Slika
Vijesti Ummeta koje objavljuju sav medijski materijal ISIL-a, objavile su danas poruku ISIL-a o napadima u Belgiji. Navode kako su njihovi borci krenuli u napad opasani eksplozivom i noseći kalašnjikove. U poruci prijete i novim napadima. "Ponavljamo krstaškim zemljama da ih očekuju crni dani od Islamske države zbog neprijateljstva i borbe koju vode protiv nje", navodi se u saopćenju, gdje još dodaju da će ono što slijedi biti još "žešće i gore". 

CIJELA EVROPA TRAGA ZA OVIM ČOVJEKOM Policija objavila fotografiju osobe u bijeloj jakni

Slika
Belgijska policija je zatražila pomoć javnosti u potrazi za osobom koja je navodno prikazana u screenshotu sigurnosne kamere. Osoba u svijetloj jakni i kapi je osumnjičena za umiješanost u teroristički napad koji se jutros desio na briselskom aerodromu Zaventem u kome je ubijeno najmanje 14 osoba, dok je najmanje 80 povrijeđeno. Identitet dvojice muškaraca u crnom nije objašnjen, mada pojedini belgijski mediji saopštavaju kako je riječ o učesnicima u napadu. Također, fotografija je izrazito popularna na društvenim mrežama gdje je predstavljena kao prikaz krivaca za napade.

SAOPŠTENJE ISIS-a: Ovo su razlozi zbog kojih je Brisel napadnut

Slika
Teroristi takozvane Islamske države preuzeli su odgovornost za napade u Briselu u kojima je ubijeno 28, dok je više od 130 osoba ozlijeđeno. Belgijska policija usmjerila je potragu prema dvojici muškaraca za koje se sumnja da su izvršili napade u Bruxellesu. Radi se o Najimu Laachraouiju i Mohamedu Abriniju, pomagačima Salaha Abdeslama, koji su u bijegu. Mediji javljaju da je u napadu na metro poginulo 15 osoba, a više od 50 je povrijeđeno. U ulici Rue de la Loi, također u samom centru Brisela, odjeknula je još jedna eksplozija. Kako javlja Telegraph, policija je pronašla sumnjiv paket na ulici. Policija je napravu uništila u kontroliranoj eksploziji. Uz tu se prometnicu u centru Brisela nalaze brojne važne zgrade među kojima zgrada belgijske vlade i nekoliko institucija Evropske unije. U blizini je i belgijska Kraljevska palača, koja je evakuirana, prenosi Hina. Belgijski mediji javljaju da su napade izveli bombaši samoubice. Francuski mediji javljaju da su zatvorene sve granice izmeđ

NEVJEROVATNE INFORMACIJE IZ BRISELA Belgijanci znali za napad još od februara?!

Slika
Predstavnici ruskih službi upozorili su belgijske vlasti o mogućnostima napada, objavili su mediji u Rusiji. Kako dodaju, prema informacijama ruskih zvaničnika, tri borca Islamske države Irak i Levant (ISIL), uključujući dva brata iz Bjelorusije, Ivana i Alekseja Dovbaša, te Marata Junusova, otputovala su u Belgiju krajem februara. Prema sigurnosnim zvaničnicima, dva brata su se pridružila borcima u Siriji, gdje su prošli specijalni trening prije nego što su otputovali u Evropsku uniju. Obavještajne službe iz Bjelorusije potvrdile su da istražuju ove tri osobe, ali nisu navele da li su one umiješane u napade ili ne. Upozorenja iz Iraka Jedan irački obavještajni zvaničnik kazao je da su im izvori u sirijskom gradu Raqqi, uporištu ISIL-a, rekli da grupa planira napade u Evropi već dva mjeseca, čije će mete biti "aerodromi i željezničke stanice", objavio je AP. Ovaj zvaničnik rekao je za AP da su iračke vlasti obavijestile evropske zemlje o tim planovima, "ali da Brisel u t

SVE SE RASPADA Šokantna odluka UEFA koja će promijeniti sve

Slika
Ubrzo nakon napada u Bruxellesu Uefa je objavila priopćenje kojim stavlja naglasak na sigurnost turnira, a o mogućnosti da se Euro odigra bez gledatelja govorio je potpredsjednik krovne europske nogometne organizacije, Giancarlo Abete. "Nakon današnjih događaja u Bruxellesu, Uefa želi ponovno potvrditi svoje napore da su sigurnost i osiguranje u centru organizacijskih planova za Euro. Uvijek smo blisko surađivali sa relevantnim vlastima kako bi razvili najprikladniji mehanizam koji će garantirati siguran turnir. I sada su poduzete sve potrebne mjere kako bismo to ostvarili," stoji u službenom priopćenju Uefe, a nešto konkretniji je bio potpredsjednik Abete. "Euro 2016. je događaj koji se ne može niti otkazati niti odgoditi. Ali ne možemo isključiti opasnost, utakmice bi mogle biti igrane pred praznim tribinama," rekao je Giancarlo Abete za Radio 24.

ŠTA SE DEŠAVA? Nećete vjerovati ko je uhapšen zbog napada u Briselu!

Slika
U Briselu nakon serije terorističkih napada uhapšena su trojica državljana Bjelorusije, koji se sumnjiče za umiješanost u terorističke napade. Bjeloruske specijalne službe se nalaze u stalnom kontaktu sa evropskim kolegama. Prema riječima visokog zvaničnika MUP-a Bjelorusije uhapšena lica su prije nekoliko godina otputovala u Evropu, gdje su najvjerovatnije bila vrbovana. „Dvojica osumnjičenih su Ivan i Aleksej Dovbaš iz Gomeljske oblasti, dok je jedan Marat Junusov — porijeklom iz Dagestana (republika Rusije) — koji je prije nekoliko godina dobio državljanstvo Bjelorusije“, saopštio je izvor, prenosi ruska agencija Sputnik. Ono što je zanimljivo jeste da NIJEDAN OD TROJICE UHAPŠENIH NIJE MUSLIMAN.! Prema njegovim riječima, stariji od braće Dovbaš, rođen 1988. godine, preselio se iz Bjelorusije na školovanje u Belgiju 2008. godine. Za njim je otišao i njegov mlađi brat. Izvor je naveo da Dagestanac Junusov, osim bjeloruskog državljanstva ima i državljanstvo Belgije. Ruski predsjednik

Saopštenje Islamske države koje ledi krv u žilama: Evo što je napadnut Brisel

Slika
Pristalice radikalne sunitske organizacije, takozvane Islamske države na drušvenim mrežama veličaju napade u Bruxellesu u kojima je poginulo najmanje 28 ljudi. "Država (Islamska država) prisilit će vas da ponovno promislite tisuće puta prije nego što ponovno počnete ubijati muslimane i znajte da muslimani sada imaju državu koja ih brani", navodi jedan od pristaša IS-a na Twitteru. Baš kao i nakon pariških napada, simpatizeri ISIS-a pod nekoliko hashtagova su veličali napade. Jedan od hashtagova nakon pariškog napada bio je "Paris is on fire", a ovog puta su iskoristili "Brussels is on fire". "Vi ste odlučili nas napasti i bombardirati pa smo mi vas napali unutar vaše zemlje", jedan je od komentara na društvenim mrežama. Islamska država preuzela je odgovornost za napade koji su se dogodili nekoliko dana pošto je u Bruxellesu uhićen Salah Abdelsalam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 osoba. "Dogodilo s

PLANETA U ŠOKU Znate li ko je izveo jutrošnji napad u Briselu?

Slika
Najim Laachraoui i Mohamed Abrini, koji su osumnjičeni za napad u Parizu u novembru prošle godine, i dalje su u bijegu, a prema pisanju britanskog „Telegrapha“ jedna od policijskih teorija je da su oni odgovorni za današnje napade u Briselu. Sirijac Laachraoui (24) otišao je u Siriju u 2013. godine i zatim se vratio u Evropu pod lažnim imenom Soutane Kayal, koje je koristio na putovanju kroz Mađarsku u septembru prošle godine sa Salahom Abdeslamom koji je prošle sedmice uhapšen u Briselu. Policija je potvrdila da je njegov DNK pronađen na nekoliko eksplozivnih pojaseva koji su korišteni u napadima u Parizu. DNK je pronađen tokom istraga u Auvelaisu i briselskom naselju Schaerbeek, piše Telegraph. Tridesetogodišnji Mohamed Abrini, Belgijanac marokanskih korijena, viđen je s Abdeslamom, prijateljem iz djetinjstva, neposredno prije napada na Pariz. Snimljen je na benzinskoj stanici na putu za Pariz u iznajmljenom Renaultu Clio koji je dva dana kasnije korišten u napadu na glavni grad Fran

DVIJE EKSPLOZIJE ZATRESLE AERODROM U BRISELU: Policija evakuiše aerodrom, ima žrtava

Slika
Jaka eksplozija odjeknula je na briselskom aerodromu Zaventem, a najmanje jedan avion je evakuisan, javljaju svjetski mediji. Strani mediji javljaju kako su najmanje dvije eksplozije zatresle aerodrom u Bruxellesu. Nekoliko ljudi je povrijeđeno, svi letovi su obustavljeni do daljnjega. #BREAKING : Local media reports say 11 people killed, 20+ injured in two explosions occurred at #BrusselsAirport . https://t.co/WnejVLwlLM — Australian News Net (@AusNewsNetwork) March 22, 2016 Policija upravo evakuiše aerodrom. Novinar Sky Newsa Alex Rossi nalazio se na aeordromu u Bruxellesu u trenutku eksplozije. - Bio sam u duty free shopu i čuo sam dvije vrlo, vrlo glasne eksplozije, rekao je Rossi. - Osjetio sam zgradu kako se trese. Bilo je puno prašine i dima. Krenuo sam prema mjestu otkud je došla eksplozija, ljudi su izlazili van i izgledali su omamljeno i šokirano. #BELGIUM #BREAKING 2 Explosions At #Brussels Airport. Pictures Via @wardmarkey . #TerrorMonitor pic.twitter.com/YbnnXFmN1l — Ter