NAPAD U BRISELU SAMO UVERTIRA Ovo je bio pravi cilj terorista

Nuklearna elektrana Tihange u Belgiji evakuisana je danas nakon terorističkih napada u Briselu, navodi televizija javnog servisa VTM pozivajući se na policijske izvore.

Sigurnost na svim nuklearnim postrojenjima u toj zemlji je povećana, kazao je agenciji Suptnik glasnogovornik Federalne agencije za nuklearnu kontrolu.

"Oprez je podignut na veći nivo još od napada u Parizu prošle godine, a ovaj napad, također, će odvesti ka novim sigurnosnim mjerama na svim nuklearnim elektranama u Belgiji. Ne možemo otkriti više detalja zbog prirode ovih sigurnosnih mjera, ali možemo potvrditi da je sigurnost pojačana", kazao je glasnogovornik.



Ova informacije ne iznenađuje previše budući da su istražitelji u jednom od stanova gdje se skrivao Abdeslam pronašli brdo video materijala špijuniranja glavnog direktora elektrane. Upravo zbog toga policija je sumnjala da su teroristi imali u planu raznijeti cijelo postrojenje.

Banda terorista koja je 13. studenog u Parizu ubila 130 ljudi, danima je špijunirala čovjeka kako bi se navodno što bolje pripremila za napad.

Snimke traju skoro 10 sati, a teroristi su direktora snimali iz grmlja nasuprot njegove kuće.

Državni tužitelj je rekao da je snimka pronađena u sklopu brojnih racija nakon pariških napada i dodao je da ne smije otkriti ime direktora postrojenja zbog sigurnosnih razloga.

- Čovjeka su snimali skriveni u grmlju, a nakon obavljenog posla, dvojac terorista je napustio područje u automobilu s ugašenim svjetlima - piše Derniere Heure.

Inače, kada je razina sigurnosti na četvroj razini, standardna je procedura da se nuklearke moraju evakuirati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?