Preminuo jedan od najvećih fudbalera u istoriji Johan Cruyff

Legendarni Holanđanin preminuo je danas u 69. godini, prenose svjetski mediji, a potvrđeno je i iz Fudbalskog saveza Holandije.


Johan Cruyff je izgubio bitku sa teškom bolešću sa kojom se hrabro borio posljednjih mjeseci, ali je, nažalost, ishod bio fatalan.

O njegovoj hrabrosti u najtežim trenucima možda najbolje govori Cruyffova izjava koju je dao prije nešto više od mjesec dana.

''Nakon nekoliko medicinskih terapija, mogu da kažem da su rezultati veoma pozitivni. Zahvaljujući izvrsnoj njezi ljekara i podršci mojih najbližih, ali i mom pozitivnom mentalitetu, mogu da kažem da u ovom trenutku vodim sa 2:0 protiv raka. Ipak, to je tek prvo poluvrijeme, utakmica nije završena, ali ja vjerujem u pobjedu'', rekao je tada Cruyff.

Nažalost, nije uspio, ali ono što je ostvario tokom svoje fudbalske karijere ostaće zauvijek zapisano u istoriji najpopularnijeg sporta na svijetu.

Triput je proglašavan za najboljeg evropskog igrača (1971., 1973., 1974.). Kao igrač s Ajaxom je osvojio osam naslova prvaka Holandije i tri naslova prvaka Evrope. Nakon toga je prešao u Barcelonu gdje je postao legenda i tog kluba. S reprezentacijom Holandije igrao u finalu Svjetskog prvenstva 1972. godine.

Kao trener s Ajaxom je osvojio dva naslova prvaka Holandije, a s Barcelonom četiri uzastopna od 1991.- 1994. te naslov evropskog prvaka 1992.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?