Postovi

Prikazuju se postovi od siječanj, 2016

FOTO: Teška saobraćajna nesreća u Sarajevu: Povrijeđeno šest osoba

Slika
U sarajevskom naselju Doglodi večeras se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je šest osoba povrijeđeno, te su prebačeni na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS). U naselju Doglodi, u ulici Bojnička, večeras se dogodila teška saobraćajna nesreća, u kojoj su učestvovala dva automobila, i to Ford i Golf. "Nesreća je prijavljena u 21:55 sati, u ulici Bojnička, u naselju Doglodi. Prema prvim informacijama sa uviđaja u sudaru dva automobila povrijeđeno je šest osoba, koje su prebačene na UKCS", potvrđeno je za Klix.ba iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo (KS). Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a KS, a na dionici gdje se dogodila nesreća, saobraćaj je potpuno obustavljen. Više informacija o uzrocima nesreće bit će poznatno naknadno.

Bh. javnost zaprepaštena: Znate li ko je momak koji je danas uhapšen u Grčkoj?

Slika
Mirsad Bektašević, državljanin Švedske, uhapšen je danas u Grčkoj prilikom pokušaja priključenja IDIL-u. Bektašević je već ranije u BiH osuđivan zbog namjere da počini teroristički napad. Mirsad Bektašević, poznat i pod nadimkom Maximus, rođen je 1987. u Novom Pazaru, a u Švedskoj živi od 1994. godine. Bektašević je 2005. godine uhapšen u Sarajevu, a 2007. godine osuđen je pred Sudom BiH zbog namjere da počini terorističko djelo. Tada je osuđen zajedno sa Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem. Naime, Bektašević i Cesur doputovali su 14. 10. 2005. godine u Sarajevo u namjeri da na području BiH i drugih evropskih država počine terorističke napade. Napadima su imali namjeru prisiliti BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Afganistana. Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva a uspjeli su izraditi i samoubilački pojas. Također, prilikom pretresa prostorija pronađene su i kasete sa snimcima na kojima su jasno iskazali namjeru počinjenja napada. Bektašević je tada os

Chelsea ne želi pustiti Diega Costu: Plavci odbili ponudu Atletica

Slika
Diego Simeone na Vicente Calderon želi vratiti bivšeg igrača Atletica Diega Costu. Iz tog je razloga na adresu Chelseaja poslao ponudu od 45 miliona eura, piše Daily Mirror. Ali je navodno klub sa Stamford Bridgea odbio tu ponudu. Diego Costa je napokon proigrao te je u posljednjih šest utakmica postigao šest golova. Diego Costa je do sada za Chelsea odigrao 42 utakmice i postigao 26 golova.

Hrabri taksista spriječio pljačku benzinske pumpe "Piro Promet" u Tešnju (VIDEO)

Slika
Dvojica nepoznatih razbojnika prijeteći radnicima pištoljem pokušali su sinoć u Tešnju opljačkati benzinsku pumpu "Piro Promet". Nakon što su ušli na benzinsku pumpu jedan pljačkaš je držao pištolj i tražio novac, a drugi pljačkaš je krao stvari sa polica. No, pljačkaše u njihovoj namjeri, kako saznaje Avaz, spriječio je hrabri taksista koji je slučajno u tom momentu ušao na banzinsku pumpu da nešto kupi, te vidjevši šta se događa, razbojniku je izbio pištolj iz ruke. Nakon što je razbojniku izbio pištolj, dvojica radnika su taksisti pritekli u pomoć, a pljačkaši su potom počeli bježati.  Nadzorne kamere snimile su pokušaj pljačke. Pogledajte snimak koji je objavio portal jelahba.info:

Huligani napali Igora Tudora, htjeli mu ući u automobil, a potom ga ganjali po ulicama Soluna

Slika
Nisu najbolje navijači PAOK-a primili domaći remi protiv Atromitosa (1:1), te su nakon utakmice napali trenera Igora Tudora. Navijači su Tudora dočekali ispred stadiona, a onda krenuli u razjašnjavanje s njim kad je spustio prozor automobila. Pale su teške riječi, a navijači su počeli udarati po njegovom automobilu te pokušali ući unutra. Hrvatski trener uspio je pobjeći, ali huligani su ga nastavili slijediti ulicama Soluna, javlja Večernji list. PAOK je trenutno četvrti s 34 boda na 20 odigranih utakmica.

KAKAV LIK: Pogledajte šta je Spalletti uradio Džeki kada je ovaj izašao iz igre

Slika
Nakon serije loših rezultata, Roma je večeras konačno uspjela doći do pobjede. Slavila je Vučica sa 3:1, a u strijelce se upisao i reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić, čije je djelo bio treći gol rimske ekipe. Nažalost, ni večeras se u strijelce nije upisao Edin Džeko, koji gol iz igre nije postigao još od 30. avgusta prošle godine. Powered by Dailymotion Trener Rome Luciano Spalletti izvadio je Džeku iz igre u 60. minuti, a umjesto njega je ubacio Francesca Tottija. Dio navijača Rome zviždao je Džeki tokom njegovog izlaska sa terena, a to je primjetio Spalletti, koji je potom zovnuo Džeku, pružio mu ruku i izrazio podršku. Pravi trener, jer pravi trener će uvijek na sve načine pokušati pomoći svom igraču koji je u krizi.

Fenomenalna golčina Miralema Pjanića: Majstor pokazao zašto je majstor

Slika
Roma je večeras u utakmici protiv Frosinonea konačno došla do pobjede. Nakon što su domaći poveli na svom Olimpicu, gosti su izjednačili, pa se pri rezultatu od 1:1 i otišlo na odmor. U nastavku je Roma zaigrala dosta bolje, pa je sa dva gola završila posao. Treći gol za Romu postigao je Miralem Pjanić, koji je tako nastavio sa sjajnom igrom ove sezone. Totti je uposlio bh. reprezentativca, koji je izuzetno preciznim udarcem matirao golmana. Pjanic goal vs Frosinone b

Dino Konaković objavom na Facebooku digao Sarajevo na noge

Slika
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na svojoj Facebook stranici objavio informacije o platama direktora javnih ustanova KS. Informacije su stigle iz Poreske uprave FBiH. "Plata od 7.500 KM mjesečno jednog dekana, 6.000 - 6.500 još nekih dekana, plata od 5.500 KM nekoliko direktora zdravstvenih ustanova, primanja od 9.500 KM direktora jednog fonda, plate pomoćnika direktora nekih ustanova između 3500-5000 KM", naveo je Konaković na ovoj društvenoj mreži. "Postoje u sistemu i dekani na našem Univerzitetu sa platama 1.800-2.300 KM, postoje i direktori ustanova sa 1.500-1.700 KM. Zbog svega navedenog, u četvrtak je na sjednici Vlade KS usvojen prijedlog zakona koji reguliše oblast plata direktora preduzeća, ustanova, zavoda i fondova čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Skupština će razmatrati zakon na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak 1. februara", dodao je premijer KS. Naveo je i kako se zakonom limitira plata na maksimalno tri prosječne federalne (cc

Audi će mu doći glave: Dragan Čović pod istragom zbog automobila od 200.000 maraka!

Slika
Predsjedništvo BiH kupilo je predsjedavajućem Draganu Čoviću "audi A8", koji je plaćen 200.000 KM, ali je prilikom nabavke prekršeno nekoliko propisa. Sada se očekuje rekacija Agencije za javne nabavke, jer se odgovorni u ovom procesu trebaju sankcionirati. Audi je kupljen 27. oktobra, a odluka o izmjenama plana javnih nabavki u kojoj je predviđena nabavka automobila usvojena je tek 4. decembra prošle godine. Inače, tri člana Predsjedništva imaju pravo na službeni automobil visoke klase pojedinačne vrijednosti do 130.000 maraka, a Čovićev automobil će s PDV-om biti plaćen 200.000 KM. Ukoliko se brzo ne oglase iz Agencije za javne nabavke možemo očekivati da i druga dva člana Predsjedništva možda povuku sličan potez. A, prije samo pola godine, Čović je govorio da ga je sramota što se vozi u skupocjenom vozilu. Kada je u junu 2015. godine u Sarajevo poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo i provozao se u Ford Focusu, bh. političari trebali su osjetiti stid. Neki su tvrdili i d

KRITIČNA situacija: Ruski avion ušao u zračni prostor Turske, pozvan ambasador Rusije u Istanbulu

Slika
Tuska tvrdi da je ruski borbeni avion Su-34 narušio turski vazdušni prostor i zbog toga je uručen poziv ruskom ambasadoru u Ankari. Kako je navedeno u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova, pilot ruskog aviona upozoren je na ruskom i engleskom jeziku prije nego što je ušao u vazdušni prostor Turske. Turska tvrdi da se incident sa ruskim avionom dogodio 29. januara. Ministarstvo je optužilo Rusiju za eskalaciju tenzija i upozorilo da će Moskva biti odgovorna za eventualne "loše" posljedice Ruska ambasada u Ankari potvrdila je da joj ambasadoru uručen poziv. Tenzija između Rusije i Turske ekalirala je u novembru kada su Turci oborili ruski vojni avion tipa Su-24 na granici sa Sirijom.

Užasna saobraćajna nesreća šokirala Balkan: Sudar 40 automobila, mnogo poginulih

Slika
 Na primorskom autoputu u Sloveniji, između čvorova Senožeče i Nanoe, sudarilo se između 30 i 40 automobila i teretnih vozila. Poginulo je najmanje četvoro ljudi. Uzrok nesreće je gusta magla, a taj dio autoputa koji vodi prema Kopru i Trstu zatvoren je za sav saobraćaj, javlja 24ur.com. Prema prvim zvaničnim informacijama u nesreći veliki broj ljudi je povrijeđen, a dvije osobe su u kritičnom stanju. "U 14.00 časova obaviješteni smo o teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu Senožeče-Razdrto. U nesreći je učestvovalo 30 do 40 automobila i kamiona. Policijski službenici obavljaju uviđaj na mjestu nesreće", saopšteno je iz policije Slovenije.

Islamska država je "mala maca": Ovo je najveća prijetnja svijetu, a niko na njih ne obraća pažnju

Slika
Dvije američke "think tank" organizacije, Institute for the Study of War i American Enterprise Institute, objavile su izvještaj u kojem se kritizira Obamina administracija zbog primarnog fokusiranja na ISIL, dok se druga ključna teroristička organizacija u Siriji, Al-Nusra Front, zapostavlja. Naime, u njihovom izvještaju navodi se kako Al-Nusra Front, inače ogranak Al-Qaede u Siriji, predstavlja još i veću prijetnju Siriji i Zapadu od ISIL-a. "Al-Qaeda je uspostavila široku mrežu partnerstva s lokalnim opozicijskim skupinama koje su postale ili ovisne ili ekstremno lojalne njima", navodi se u izvještaju. "Uništenje Al-Nusra Fronta trebao bi biti najviši prioritet u obrani SAD-a i Europe od budućih terorističkih napada", ističe se. Također se navodi kako je Al-Nusra Front opasnija skupina od ISIL-a jer, za razliku od ISIL-a, ne nastoji podrediti druge sunitske skupine već se spaja s njima.

Pucnjava i pljačka u Sarajevu: Građani u strahu

Slika
Jutros oko 8.55 sati uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkana je poslovnica Raiffeisen banke na Trgu međunarodnog prijateljstva, u sarajevskom naselju Alipašino polje. "Nepoznati razbojnik je uz prijetnju vatrenim oružjem odnio veću količinu novca, a tokom pljačke razbojnik je i pucao", rekao je za portal Radiosarajevo.ba dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. U pucnjavi nije bilo povrijeđenih, a još uvijek nije poznat iznos novca koju je pljačkaš ukrao. Ovo je postala svakodnevnica da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čitamo vijesti o pljačkama banaka, pucnjavama, razbojništvima...

VIDEO: Rat u Švedskoj: Stotine neonacista napalo migrante u centru Stockholma

Slika
Barem nekoliko desetaka, a prema izvješću uglednog švedskog lista Aftonbladet, nekoliko stotina maskiranih muškaraca, za koje se smatra da dolaze iz kriminalnog i neonacističkog miljea, napalo je u petak navečer migrante u središtu Stockholma, objavila je u subotu švedska policija. Do sada još nitko od žrtava nije podnio prijavu, navela je je glasnogovornica stockholmske policije Towe Haegg. Napadači su navodno dogovorili okupljanje početkom večeri na velikom pješačkom trgu Sergelsu gdje se obično sastaju mladi, marginalne skupine i maloljetni migranti bez pratnje. Prema iskazima svjedoka koje je prikupio Aftonbladet, napadači su uznemiravali osobe za koje su procijenili da nisu Šveđani i dijelili letke u kojim se poziva da se "sjevernoafričkoj djeci na ulicama prirede kazne koje zaslužuju". Nakon informacije o planu napada maloljetnih migranata bez pratnje u središtu Stockholma, vlasti su rasporedile brojne policijske snage, specijalne jedinice i helikoptere. Jedan muškarac

Ibrahimović otkrio u kojem će klubu nastaviti karijeru i iznenadio javnost

Slika
Nastavak karijere švedskog reprezentativca bh. korijena i aktuelnog fudbalera Paris Saint Germaina Zlatana Ibrahimovića, tema je koja već duži period okupira fudbalsku javnost. Posljednjih sedmica mnogo klubova je pokazalo interesovanje za Ibrahimovića, kojem ugovor na "Parku Pričeva" ističe na kraju ove sezone. No, posljednji potez Ibrahimovića pokazuje da nije isključena ni mogućnost njegovog povratka u Ajax, klub u kojem je i zablistao. Naime, na oficijelnoj Facebook stranici Fudbalskog kluba Ajax objavljen je video sa kratkim obraćanjem Zlatana Ibrahimovića, na kojem nosi dres PSG-a, a u rukama drži dres Ajaxa sa svojim imenom. "Pozdrav svim navijačima Ajaxa. Nikada ne znate, možda će ovo biti moj dres naredne sezone", poručio je Ibrahimović. Popularni Ibra je istakao kako se nada da će Ajax u budućnosti osvojiti veliki broj trofeja, nezavisno do toga da li će on ponovo zaigrati za klub ili ne. Zlatan Ibrahimović je 2001. godine iz Malmoa prešao je Ajax, a tokom

POKAZAO HUMANOST: Toni Šunjić pomogao četveročlanoj porodici iz Zenice

Slika
Reprezentativac BiH Toni Šunjić odlučio je biti dio humanitarne akcije, te građevinskim materijalom pomogao četveročlanoj porodici Kobić iz Tetova kod Zenice. Ovim gestom Šunjić je ponovo oduševio, iako je i ranije često pomagao onima kojima je pomoć potrebna. Osim što fascinira na nogometnom terenu, bh. javnost uputila je isključivo riječi hvale zbog ovog humanitarnog gesta. Porodica Kobić iz Zenice proteklih mjeseci ulaže velike napore da uz pomoć dobrih ljudi izgrade svoj krov nad glavom, a situacija za ovu porodicu postaje ozbiljnija nakon što im je vlasnik stana u kome žive kao podstanari najavio da isti trebaju napustiti. Tako je Šunjić postao dio onih koji su prepoznali situaciju u kojoj se nalaze Kobići, te unio nadu ovoj porodici da bi uskoro mogli imati svoju kuću. Obezbijedivši određen dio građevinskog materijala za kuću koja je u izgradnji, vratio je osmijeh na lice zeničkoj porodici, piše Avaz. Valja istaći kako bračni par Kobić nije u radnom odnosu, te da trenutno sa dvoj

Mladi bračni par iz Kladuše sa slijepom bebom žive u straćari

Slika
Mladi bračni par Hasib (28) i Nihada (25) Koštić, sa bebom Sarom, koja je rođena slijepa, žive u krajnjem siromaštvu. Njihov dom je kućica ozidana ćerpičem i ilovačom, smještena u selu Šestanovac, nekoliko kilometara od Velike Kladuše, pišu Nezavisne. U maju su postali roditelje malene Sare, a bez obzira na to što u kući nemaju sanitarni čvor, kao ni vodu, koju donose sa obližnjeg bunara, kažu da su sretni. "Ljekari su utvrdili kako je djevojčica slijepa. Nosili smo je u zdravstvene ustanove u Bihaću, Tuzli i Sarajevu. Prema riječima stručnjaka, šanse da naša Sara progleda su minimalne", kažu Koštići. Dodaju kako je Centar za socijalni rad u Velikoj Kladuši utvrdio invalidnost djevojčice, te je porodica na osnovu toga dobila minimalnu novčanu pomoć. Hasib kaže kako povremeno radi teške fizičke poslove i na taj način izdržava porodicu. Pošto nemaju svoju zemlju, supružnici su onemogućeni da se bave poljoprivredom ili drže domaće životinje. Kažu kako im je u ovom trenutku najpo

Stravična saobraćajna nesreća u Sarajevu: Mnogo povrijedjenih, ulica prekrivena krvlju

U Sarajevu je večeras došlo to teške saobraćajne nesrećeu naselju Čengić-Vila. Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, u nesreći su učestvovala dva automobila. "Do nesreće je došlo oko 21:40 sati na raskrnici ulica Džemala Bijedića i Zmaja od Bosne, a učestvovali su automobili marke Seat i Golf. Jedan automobil je od siline udarca završio na krovu", kazali su nam u MUP-u KS-a. Dodali su također da su u nesreći povrijeđene četiri osobe, koje su kolima Hitne pomoći prevezene na Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Uviđaj obavlja sarajevska policija, a saobraćaj u ovom dijelu grada odvija se otežano.

Fotografija zbog koje Mile noćima ne spava: Znate li ko je žena na slici sa Dodikom?

Slika
Predsjednik manjeg bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se u teškoj situaciji. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i SIPA svakim danom sve više stežu obruč oko Dodika, a samo je pitanje dana kada će predsjednik RS doživiti sudbinu Fahrudina Radončića i biti uhapšen. Međutim, Dodiku ne ide ni na privatnom planu. Slučajni prolaznik uspio je fotografisati Dodika koji je krenuo na put (odmor) sa ljubavnicom. Ljubavnica je, diskretno, pokrila lice, a Dodik je u panici ubrzao korak kada je vidio fotoaparat. Šta li će mu na ovo reći supruga?

Vlada Federacije BiH želi smanjiti penzije?!

Slika
Predsjednik izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa potvrdio je za Klix.ba da je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH predložilo dosljednu primjenu 51. člana Zakona o PIO, što bi dovelo do smanjenja penzija u FBiH za blizu 10 posto. "Sjednica Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO održana je 26. januara u Zenici, a direktor Zijad Krnjić je malo prije sjednice dobio urgentni zahtjev da se penzije za januar obračunaju u skladu sa članom 51. Zakona o PIO", potvrdio je za Klix.ba Rapa. Smanjenje i za one koji primaju minimalnu penziju Član 51. Zakona o PIO propisuje da se koeficijent za isplatu penzija određuje na osnovu prikupljenih sredstava. Ovaj član prešutno se ignoriše već pet ili šest godina te je koeficijent za isplatu penzija fiksan. Zbog toga se penzije isplaćuju na osnovu uplaćenih doprinosa zaposlenih za naredni mjesec, odnosno sredstva se 'posuđuju' iz narednog mjeseca, što je dovelo do teške finansijske situacije Fonda PIO.

"Ono što mi je Mahir rekao dva dana prije smrti ledi krv u žilama"

Slika
Majka tragično preminulog 14-godišnjeg Mahira Rakovca, Alisa Mahmutović, uputila je javnosti i medijima još jedno pismo u kojem se prisjeća pojedinosti iz posljednjih dana provedenih sa sinom, ali i upozorava na stravične posljedice vršnjačkog nasilja. Njeno pismo prenosimo u cijelosti: “Tragična smrt mog četrnaestogodišnjeg sina Mahira pogodila je sve normalne ljude, kao što je i mene pogodila isto tako tragična smrt prekrasnog dječaka Alekse iz Niša. Prilog o toj tragičnoj smrti dječaka i okolnostima gledali smo Mahir i ja zajedno. Plakala sam gledajući slomljenog oca, a moj Mahir gledao je mene i rekao: Mama, možda mu je sad i ovako bolje. Na to sam mu odgovorila da nema tog problema koji se ne može riješiti i da samoubistvo ne može biti rješenje. On mi ništa više nije rekao. U tišini smo odgledali cijeli prilog. U subotu, dva dana prije nego što će moj Mahir napraviti isto to, proveo je sa mnom, umjesto s prijateljima iako je ta subota bila prekrasna. Pomagao mi je u kućnim poslovi

Tragedija u Belgiji: Poginuo sin bosanskog novinara Elvira Bucala

Slika
Troje mrtvih tinejdžera i jedan za čiji život se još uvijek bore ljekari bilans je teške automobilske nesreće blizu Leuvena, jučer u ranim jutarnjim satima, prenose mnogi portali u Belgiji. Među poginulima je i Mak Bucalo, sin Elvira Bucalo, dopisnika nekoliko bosanskohercegovačkih medija u posljednjih dvadesetak godina iz Brisela. Vijest se brzo raširila u bh.zajednici u ovoj zemlji pa su mnogi Bosanci i Hercegovci preko društvenih mreža uputili saučešće sarajevskoj familiji, piše Avaz. Nesreća se desila u Aarschotsesteenwegu u naselju Wilsele u 4. 20 sati, a u autu su se nalazila četvorica 19-godišnjaka, belgijskih studenata, koji su proslavljali završetak ispita u Leuvenu kada je njihovo vozilo pri velikoj brzini direktno udarilo u kamion. Vozač 'Mini Cooper-a' je vozio prebrzo pa je slika uništenog vozila bila zastrašujuća, spominje se u prvim novinarskim izvještajima. Ipak, Kurta D'Hooge, vozača auta, niko od familija koji su izgubili sinove ne želi kriviti. 'Kurt

Udario protivničkog igrača pa onda po terenu bježao da ne dobije batine

Slika
Bivši košarkaš Detroit Pistonsa Jason Maxiell našao se u centru pažnje nakon što je po terenu jurio protivničkog igrača Wu Kea koji ga je faulirao na nesportski način. Krilni centar Tjanđin Gold Lionsa našao se u reketu Šandonga i taman kada je trebalo da uputi šut dobio je snažan udarac u potiljak. Wu Kea je faulirao Maxiella, a kada je Amerikanac krenuo u kontraudar uslijedilo je kukavičko "bježanje". Kinez je od razjarenog Jasona Maxiella bježao preko čitavog terena, a scena će ostati upamćena kao komična iako to ne bi bila da je Amerikanac stigao Wu Kea. Na kraju su stranci iz redova Šandonga uspjeli da obuzdaju Maxiella.

Sarajevski taksista spasio stotine napuštenih pasa, udomio ih širom svijeta i združio porodice

Slika
"Ljubav prema životinjama rađa se zajedno s čovjekom. Još kao sasvim mali, bio sam najsretniji kada bih svoj sendvič mogao podijeliti s napuštenim psom. Pogladio bih ga po glavi, da mu pokažem da nije sam na svijetu i da i njega, ničijeg, neko voli. Iako to nije nailazilo na odobravanje svih mojih komšija, nikada nisam dozvolio da nečija mržnja uništi moju iskrenu ljubav prema čovjekovim najboljim prijateljima. S godinama sam počeo pomagati više i jače. Napuštene, uplašene, bolesne i često teško povijeđene pse, ne mogu ostaviti na milost i nemilost ulice. Kada naiđem na takvo nesretno biće, odvedem ga kući, nahranim, okupam, odvedem na pregled veterinaru i liječim, a kada ojačaju, psima tražim dom u kom će biti sretni. No, bilo mi je sve teže uskladiti posao taksiste i pomaganje četveronošcima. Prevagnula je, naravno, ljubav prema životinjama te sam svoj taxi iznajmio", priča za Index Fahrudin Bravo, taksist kojeg Sarajlije obožavaju i o čijem se plemenitom srcu čulo širom Ev

Tužilaštvo objavilo kakve je SMS-ove Bakir Izetbegović slao Fahrudinu Radončiću

Slika
Odluci Suda Bosne i Hercegovine o jednomjesečnom pritvoru lideru Saveza za bolju budućnost i delegatu u Domu naroda Parlementa BiH Fahrudinu Radončiću prethodilo je višesatno ročište. Detalji u prilogu Milice Vučetić. Šest sati ročišta - 120 stranica materijala. Opsežna je dokumentacija Tužilaštva BiH za jednomjesečni pritvor osumnjičenom Fahrudinu Radončiću. U pitanju su iskazi Radončića i ranije uhapšenih Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u slučaju ometanja rada pravosuđa i uticaja na Azru Sarić, inače bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. Sarić je svjedokinja u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmedija. Prijavila je pritisak da u iskazu ne pominje Radončića. Nakon toga Dautbašić i Šahman plasirali su ovjerenu notarsku izjavu prema kojoj je Sarićeva od njih tražila usluge. Za Tužilaštvo nema dvojbe – Radončić je bio naredbodavac, Dautbašić i Šahman izvršioci. U razgovoru iz januara 2016. između Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića, Radončić govori: “Mi ćemo

Bosanac bombom ubio 24 osobe na pijaci!

Slika
List Die Welt donosi članak pod nazivom: "Ne, sa nasiljem mi nemamo ništa" u kojem se između ostalog kaže: "O selu Ošve se u BiH puno govori ali ne u kontekstu idile. Dvanaestak kuća ispred kojih se nalaze dječija kolica, stabla voća, jedna džamija. Odmah pored crna zastava a na njoj bijelim slovima stoji: "Nema drugog Boga osim Alaha a Muhamed je njegov poslanik". To je baner mudžahedina u Bosni. Na hiljade njih je u ovu zemlju počelo dolaziti od 1992. kako bi vojno podržali svoju braću po vjeri. Mnogi od njih bili su veterani rata u Afganistanu. Neki vojnici tih jedinica do danas nisu prestali da vjeruju u borbu. Samo, tu borbu vode više od 2.000 kilometara daleko, u Siriji ili Iraku“, navodi list i dodaje: "Ošve - selo udaljeno dva sata od Sarajeva, je jedno od četiri iz kojeg se regrutuju borci Islamske države i Al-Nusra fronta, uvjerena je bosanska tajna služba. Ni iz jedne druge evropske države, mjereno brojem stanovnika, ne priključuje se džihadisti

Pogledajte kakvu vodu piju Sarajlije

Slika
Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo već dugi niz godina muku muči sa vodosnadbijevanjem. Česte redukcije vode vladaju u većem dijelu prijestolnice Bosne i Hercegovine, a dobar dio grada svaku noć oko ponoći ostaje bez vode. Iz Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, uglavnom, izdaju štura i nerijetko drska saopštenja u kojima sa sebe prebacuju svaki vid odgovornosti za katastrofalno vodosnadbijevanje. Međutim, da li ste se ikada zapitali kakvu zapravo vodu piju Saralije? Pogledajte u video zapisu kako izgleda kada se čisti filter sa slavine, zabilježeno u sarajevskom naselju Alipašino polje. Powered by Dailymotion

ZABRINJAVAJUĆE Znate li ko je uhapšen jutros u Sarajevu?

Slika
Policijski službenici I PU jučer u 16 sati uhapsili su maloljetne H. E., rođen 2001. godine u Koloradu i K. N., rođen 2001. godine u Sarajevu, oba nastanjena u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su  počinili razbojništvo na štetu mldb. H.A. iz Sarajeva. Prilikom pretresa kod mldb. K. N. su pronađena i oduzeta dva mobilna telefona. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a mldb. H. E. i mldb. K. N. su predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju kriminalnih aktivnosti navedenih lica. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da se radi o maloljetnim licima, a na podrčju Kantona Sarajevo, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine u rapidnom je porastu maloljetnička delikvencija. Sve više maloljetnika svakodnevno čini krivična djela, a policija i tužilaštvo nemaju adekvatnog načina da se bore s ovim, jer na području BiH ne postoji niti jedan zatv

Milorad Dodik u panici: SIPA sprema akciju hapšenja predsjednika Republike Srpske!

Slika
Predsjednik RS-a naložio svojim savjetnicima da ispitaju da li ovih dana može očekivati upad pripadnika SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH. Kako portal "SB" saznaje, Milorad Dodik je preko svojih savjetnika iz kabineta tražio od novinara Srne da provjere u Tužilaštvu BiH da li je ova institucija dala nalog da se  izvrši pretres objekata i računa koje on koristi kao i svih transakcija. Na pitanje Srne da li je ova informacija tačna, te da li se vodi istraga protiv predsjednika Dodika, iz Tužilaštva BiH je stigao kratak odgovor - bez komentara. Da se u Republici Srpskoj ovih dana očekuje akcija SIPA-e, koja će po nalogu Tužilaštva BiH biti pandan spektakularnom hapšenju Fahrudina Radončiča, lidera SBB-a, spekulisali su pojedini federalni mediji. Međutim, o mogućem upadu pripadnika SIPA-e u Dodikove prostorije pišu i Narodne novine, koje su glasilo SNSD-a. Danas se po ovom pitanju očitovao i Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. Grubešić je kratko izjavio: "To nije naša in

Nevjerovatan razlog: Majka brutalno istukla i šutirala 6-godišnjeg sina

Slika
Neuračunljiva Ruskinja premlatila je svog 6-godišnjeg sina nakon što je shvatila da joj pomoć za dijete nije sjela na bankovni račun. Na snimci se vidi žena kako stoji kraj bankomata s djetetom u trgovačkom centru Yamal. U jednom se trenutku okreće prema dječaku i udara ga šakom. Dijete pada na pod a ona ga nastavlja šutirati nogom. Kada su svjedoci pokušali pomoći djetetu žena ga odvlači van i svom snagom baca dijete nekoliko metara dalje od sebe u snijeg. Mediji su saznali da je riječ o 35-godišnjoj Zanni Vojtišek, piše RT. Incident se dogodio u gradu Labytnangi u sjevernom Uralu u novembru 2015. godine no video je objavljen tek ove srijede. Prema pisanju LifeNews, ima psihičkih smetnji i nije dozvoljavala da dijete ide u vrtić. Ruski pravobranilac za dječja prava Pavel Astakov kazao je da dječak neće biti predan socijalnoj službi jer ima oca koji živi odvojeno od majke: “Dječak ima oca na kojeg se ne žali stoga nije odvojen od porodice”, kazao je Astakov. Majku trenutno pregledavaju

Novalić: Nakon šest godina službeno smo izašli iz recesije

Slika
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je sinoć da je nakon šest godina Federacija BiH službeno izašla iz recesije, odnosno da službeni podaci pokazuju da je evidentan rast bruto društvenog proizvoda (BDP) na godišnjem nivou od dva posto. Gostujući u emisiji Interview 20 na BHRT-u podvukao da je u četvrtom kvartalu 2014. godine zabilježn rast BDP-a od 3,1 posto, da je zabilježno 2.000 manje nezaposlnih, rast industrijske proizvodnje od 3,17 posto, rast izvoza za 4,7 posto, a prvi put u poslijeratnoj istoriji zabilježna je i pokrivenost uvoza izvozom od 57,7 posto. - Prema podacima, izašli smo iz recesije i sada smo u sferi "zagrijavanja" ekonomije, moramo ostati na tom putu bez obzira na probleme. Spremni smo platiti svaku cijenu kako bi ovom društvu bilo bolje, ali moramo naći i način da im saopštavamo gdje i kako to treba raditi - pojasnio je premijer. Kazao je i da je u toku rad na projektu za TV spotove kako bi se "narodskim jezikom" objašnj

Richards: Balotelli je odbio potući se sa mnom!

Slika
Nije laž da Mario Balotelli često ima naviku praviti probleme, a imao ih je mnogo u svakom klubu u kojem je igrao. Neki bi rekli da mu je potrebna čvrsta ruka kako bi ga se držalo pod kontrolom. Micah Richards se ponudio za tako nešto, no Mario je odbio. Micah Richards i Mario Balotelli svlačionicu Manchester Cityja dijelili su od 2010. do 2013., a engleski odbrambeni igrač ističe da se jednom htio i potući s Italijanom. "Igrali smo pet na pet, a mi smo izgubili jer se on nije trudio, što je bilo vidljivo. Nakon toga me opsovao na italijanskom jer je mislio da ga ne razumijem", rekao je Richards pa dodao: "Ali sam znao što je rekao i pitao ga kome govori. On je to ponovio, a ja sam se htio potući s njim, ali on nije pokazao interes." "Mislim da imam šanse protiv svakog u tuči", zaključio je današnji igrač Aston Ville.

EVROPU STIŽE GADAFIJEVO PROROČANSTVO: Evo šta je libijski lider pred smrt rekao o migrantima

Slika
Stručnjaci smatraju da je Evropa izgubila svoj ugled najstabilnjeg mjesta na svijetu, uglavnom zbog toga što su vodeće evropske zemlje i Sjedinjene Države rušile labave režime, upravo u onim zemljama čiji ljudi sada osvjajaju železničke stanice u EU. Kako u Evropi sve više jača migrantska kriza, mnogi ruski mediji podsećaju na mračno proročanstvo rahmetli libijskog lidera Muamera Gadafija, koje je izrekao nekoliko mjeseci pre svoje nasilne smrti. “Slušajte me sad, vi ljudi iz NATO! Bombardujete zid koji stoji na putu migrantima iz Afrike ka Evropi, i teroristima Al Kaide. Taj zid je Libija. Vi ste ga razbili. Vi ste idioti, i gorećete u džehenemu (paklu) zbog hiljada migranata iz Afrike, i zbog podrške Al-Kaidi. To će biti tako. Ja nikada ne lažem. Ne lažem ni sada”, napisao je Gadafi u otvorenom pismu koje je objavio ruski dnevni Zavtra u maju 2011. nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen. Od početka godine 500.000 izbjeglica je stiglo u Evropi, a migranatska kriza je postala priori

Večeras je Hrvatska ušla u istoriju sporta: Poljaci pregaženi, Kauboji u polufinalu

Slika
Hrvatska rukometna reprezentacija je u polufinalu Europskog prvenstva. U posljednjem kolu drugog kruga Kauboji su pobijedili domaćina Poljsku s nevjerojatnih 37:23 i tako zajedno s Norvežanima iz skupine II otišli među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta. Prije današnjeg dana ovakav rasplet nalazio se u sferi znanstvene fantastike, šanse su nam bile jedan naprama milijun, ali dogodilo se.  Ništa ne bi bilo moguće da Norvežani nisu šokirali Francuze, aktualne svjetske, europske i olimpijske pobjednike, a ono što su "kauboji" napravili u posljednjoj utakmici dana, pred 15.000 navijača u Krakowu, teško je opisati.

Chelsea potvrdio transfer: Nekada najveći talenat na planeti stigao na Stamford Bridge

Slika
Svojevremeno jedan od najtalentiranijih nogometaša svijeta Brazilac Alexandre Pato potvrdio je da će potpisati za londonski Chelsea. Pato (26) je dosad nastupao za Corinthians, a doputovao je u London kako bi dogovorio prijelaz u Chelsea, a iz kluba sa Stamford Bridgea najavili su potpisivanje ugovora u sljedećim danima. "Došao sam u Chelsea da ispunim san. Želim da igram i da se dokažem u mom novom domu", kazao je Brazilac novinarima po dolasku. Pato je 2007. godine iz Internacionala došao u Milan, gdje je u šest sezona postigao 63 gola na 150 utakmica, ali su ga brojne ozljede spriječile da postane prava zvijezda. Prije dvije i pol godine vratio se u domovinu, gdje je nastupao za Corinthians i Sao Paulo. Za reprezentaciju Brazila ima 27 nastupa i 10 pogodaka.

Sve više restorana u BiH uvodi jelovnike na arapskom jeziku

Slika
U posljednje dvije-tri godine Bosna i Hercegovina je postala izuzetno atraktivna lokacija i destinacija za arapske turiste koji dolaze, posebno tokom ljetnih mjeseci, kako bi proveli vrijeme u shoppingu i uživali u prirodnim ljepotama. Pored investicija i velikih poslovnih projekata koje brojni arapski biznismeni pokreću u Bosni i Hercegovini, njihov se utjecaj i posjećenost ogledaju i u svakodnevnim sitnicama i situacijama, kao što je promjena jelovnika i menija u brojnim restoranima i hotelima na području BiH, piše Klix.ba. Brojni vlasnici ugostiteljskih objekata u BiH su se tako odlučili na svoje jelovnike dodati i listu jela na arapskom jeziku, kako bi svojim gostima omogućili što lakše snalaženje i naručivanje, budući da Arapi većinom ne govore i ne razumiju engleski jezik. Konoba Plava voda u Travniku, smještena podno Starog grada i tvrđave, jedno je od kultnih mjesta u Travniku, omiljena destinacija svih turista koji posjete vezirski grad u srednjoj Bosni. Na Plavoj vodi možete

Tužilaštvo BiH izdalo nalog za pretres imovine Milorada Dodika!

Slika
Tužilaštvo BiH 14. januara izdalo je naredbu da se izvrši pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, saznaje Srna. Iz Republike Srpske u više navrata je ukazivano da je rad Suda i Tužilaštva politički motivisan, te da njime upravlja strani državljanin Hasan Pleh. Kako predviđaju analitičari, ovo je prvi korak prema hapšenju Milorada Dodika. Čini se kako pravosudni organi u BiH KONAČNO počinju rasiti svoj posao. Fahrudin Radončić, familija Lijanović, pa sad i Milorad Dodik, našli su se na udaru. Čekamo samo da SIPA dođe i do Bakira Izetbegovića i familije u njega.

Predsjedništvo BiH: Jeste, kupili smo Audi za 200.000 maraka. Šta nam možete?

Slika
Predsjedništvo BiH "počastilo" je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića automobilom Audi A8, a kako su za Klix.ba potvrdili iz ove institucije, automobil je plaćen vrtoglavih 200.000 KM. Odluka o kupovini automobila visoke klase za potrebe Čovića donesena je u septembru 2015. godine, a iz Predsjedništva BiH kažu da je sve učinjeno u skladu s planom nabavki ove institucije koji je javno dostupan na njihovoj stranici. Da je već ranije Čović izabrao automobil u kojem želi da se vozi govori i činjenica da je vrijednost javne nabavke pri obavljivanju tendera procijenjena na 171.000 KM bez PDV-a. Najbolji ponuđač, od ukupno tri, ponudio je automobil u vrijednosti od 170.940,17 KM bez PDV-a, što je samo 60 KM manje od procjene Predsjedništva BiH. Kompaniji Porsche BH, kao najboljem ponuđaču, za automobil će s PDV-om biti isplaćeno tačno 200.000 KM. Međutim, prema dostupnim podacima sa stranice Predsjedništva BiH, planom javnih nabavki koje je predsjedništvo BiH utvrdilo