Tužilaštvo objavilo kakve je SMS-ove Bakir Izetbegović slao Fahrudinu Radončiću

Odluci Suda Bosne i Hercegovine o jednomjesečnom pritvoru lideru Saveza za bolju budućnost i delegatu u Domu naroda Parlementa BiH Fahrudinu Radončiću prethodilo je višesatno ročište. Detalji u prilogu Milice Vučetić.

Šest sati ročišta - 120 stranica materijala. Opsežna je dokumentacija Tužilaštva BiH za jednomjesečni pritvor osumnjičenom Fahrudinu Radončiću. U pitanju su iskazi Radončića i ranije uhapšenih Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u slučaju ometanja rada pravosuđa i uticaja na Azru Sarić, inače bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. Sarić je svjedokinja u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmedija. Prijavila je pritisak da u iskazu ne pominje Radončića. Nakon toga Dautbašić i Šahman plasirali su ovjerenu notarsku izjavu prema kojoj je Sarićeva od njih tražila usluge. Za Tužilaštvo nema dvojbe – Radončić je bio naredbodavac, Dautbašić i Šahman izvršioci.

U razgovoru iz januara 2016. između Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića, Radončić govori: “Mi ćemo ovo njemu morati vratiti u dvorište (misleći na Bakira Izetbegovića). Sutra počinje feljton (misleći na Dnevni Avaz) ko je ubio (Ramiza Delalića) Ćelu".



Zadokumentovane su i ime i SMS poruke Bakira Izetbegovića. Tužilaštvo je navelo da je zaposlenik američke ambasade u Sarajevu Zijad Hadžijahić bio zadužen za pritisak na proces preko inspektora i tužilaca. Obećano mu je ambasadorsko mjesto za suprugu Nermanu. Osim prepiske – imenovali smo ambasadoricu u Sloveniji i Radončićevog – hvala i ovo je bio dio komunikacije Radončić - Izetbegović.

U SMS prepisci iz januara 2016. između Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, Izetbegović piše: “Sad mi je Osmica (misleći na Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH) javio za Dautbašića. Ovi iz Tužilaštva se baš trude da rasture koaliciju“.

Radončić odgovara: "Kao što rahmetli Alija reče, velikim se Bogom kunem da robovi biti nećemo”, na šta Izetbegović odgovara: “Velikim se Bogom kunem da nemam veze sa ovim”.

Osumnjičeni Radončić kazao je kako je Izetbegović imenovao Nermanu Hadžijahić samo na osnovu biografije, a ne zvaničnog zahtjeva SBB-a. Zadokumentovani su i razgovori sa pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice poput Jonathana Moorea, inspektorima policijskih agencija, pojedinim novinarima, tužiocima i direktorom jedne tv kuće. Tom je direktoru - Safetu Oručeviću - u nekoliko navrata Radončić izražavao sumnje u Bakira Izetbegovića.

U razgovoru iz januara 2016. između Fahrudina Radončića i Safeta Oručevića, Radončić govori: “Oni traže vraga i dobiće ga. Bakir (Izetbegović) i Osmica (Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH) su bili na balkonu, a sada će se valjati u blatu”.

Presretnute kontakte Radončić je pravdao time što je lider stranke i političar. Pred Sudom je kazao kako se protiv njega vodi politički proces.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?