Džeko danas ušao u istoriju: Ovo nikad niko prije nije uspio

Fudbaleri Napolija i Rome danas su se sastali u okviru 8. kola italijanske Serije A, a gostujući tim je na stadionu San Paolo ostvario veliku i veoma bitnu pobjedu.

Dva gola za Romu u pobjedi od 3-1 postigao je naš napadač Edin Džeko, kojem su to bili šesti i sedmi ovosezonski pogodak, pa je praktično gotovo već stigao svoj prošlosezonski učinak.

Ipak, do tog će mu učinka trebati još jedan gol, ali današnjim golovima Napoliju, Džeko je oborio jedan značajan rekord.

Naime, Džeko je sa današnja dva gola stigao do brojke od 131 gola u ligama petice, čime je postao najbolji strijelac sa prostora bivše Jugoslavije u najjačim evropskim ligama. Džeko je tako iza sebe ostavio fudbalske veličine kakve su Davor Šuker, Savo Milošević, Darko Kovačević, Meho Kodro i još mnogi priznati vrhunski fudbaleri koji su vrijedili za najbolje napadače Evrope u svoje vrijeme.

Kapiten naše fudbalske reprezentacije je postigao 66 golova za Wolfsburg u razdoblju od 2007. do 2010. godine. Osvojio je naslov njemačkog prvaka sa Wolfsburgom i bio je najbolji strijelac Bundeslige sezonu kasnije, prije nego je u januaru 2011. godine postao član engleskog Manchester Cityja. U Engleskoj je naš napadač igrao do ljeta 2015. godine, a iako nije uvijek bio u prvom planu, u Premiershipu je postigao 50 golova. Pomogao je svom klubu da osvoji dva naslova domaćeg prvaka, a bio je ključan i u pohodima na osvajanje FA i Carling kupova, te Charity Shielda.



Nakon osvajanja svih naslova u engleskom fudbalu, Džeko je u augustu 2015. godine potpisao za italijansku Romu, kojoj je trebao dokazan napadač. Džeko je želio veću minutažu na visokom nivou, tako da je odbio da ode u turske klubove, već je prešao u italijanskog velikana. U prvoj sezoni koja je za Edina bila dosta loša, postigao je svega osam golova u Seriji A, pa se počelo špekulirati o dovođenju novog napadača i njegovom odlasku iz Rome. Međutim, Luciano Spaletti nije htio da mijenja svog napadača, već je odlučio dati povjerenje našem reprezentativcu, koji mu je to višestruko vratio.

Džeko je nakon osam kola Serije A prvi strijelac lige sa 7 golova, a pogađao je i protiv veoma jakih timova kao što su Inter i Napoli. Do brojke od 131 gola u ligama petice, Džeki je trebalo 280 utakmica.

Top 10 strijelaca iz bivše Jugoslavije:

1. Edin Džeko 131 gol (Wolfsburg, Manchester City, Roma)
2. Davor Šuker 129 golova (Sevilla, Real Madrid, Arsenal, West Ham, Munchen 1860)
3. Savo Milošević 128 golova (Aston Villa, Zaragoza, Parma, Espanyol, Celta, Osasuna)
4. Darko Kovačević 107 golova (Sheffield Wednesday, Real Sociedad, Juventus, Lazio)
5. Meho Kodro 105 golova (Real Sociedad, Barcelona, Tenerife, Alaves)
6. Vedad Ibišević 97 golova (Alemannia Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Hertha BSC)
7/8. Sergej Barbarez 95 golova (Hansa Rostock, Borussia Dortmund, Hamburger SV, Leverkusen)
     Mirko Vučinić 95 golova (Lecce, Roma, Juventus)
9/10. Alen Bokšić 89 golova (Marseille, Lazio, Juventus, Middlesbrough)
      Predrag Mijatović 89 golova (Valencia, Real Madrid, Fiorentina)

Interesantna je činjenica da su osim Džeke još tri bosanskohercegovačka fudbalera na listi najboljih strijelaca u ligama petice sa prostora bivše Jugoslavije. To je svakako snažan argument svima koji tvrde da je ova zemlja uvijek imala vrhunsku školu fudbalskih napadača, a u prilog tome svakako govore i primjeri iz nekih davnih vremena kao što su Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić, braća Musemić ili Safet Sušić.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?