SRUŠEN USTAV: RS napustila BiH

Poslije bitke kopljem u trnje – poslije prekjučerašnjeg referenduma u Republici Srpskoj Bosna i Hercegovina mora na veliki remont ukoliko je to u ovakvim političkim odnosima uopće moguće!

Visoki predstavnik Valentin Inzko kao glavni tumač i zaštitnik Mirovnog sporazuma i daytonskog Ustava BiH nije uradio ono što je morao nego se sakrio iza Tužiteljstva BiH, a Tužiteljstvo BiH šuti i čeka nekakve papire umjesto da po službenoj dužnosti pokrene istragu i privede glavne organizatore referenduma koji je potpuno neustavan i nezakonit.

BiH ponižena

Pojednostavljeno: održavanjem referenduma vlasti Republike Srpske ponizile su i bacile na koljena državu pokazavši da ne priznaju državne institucije, čak ni vrhovnu pravosudnu – Ustavni sud BiH koji je zabranio referendum.

U prijevodu, prekjučer je entitet Republika Srpska napustio je Bosnu i Hercegovinu i proglasio se državom.

Priče i tvrdnje da će nakon 25. rujna doći obični 26. rujan i da je referendum bio u funkciji stranačke kampanje za lokalne izbore ove nedjelje, mogu proći jedino kod potpuno naivnih.

Referendum o 9. siječnju Danu RS-a organiziran je kako bi vlasti RS demonstrirale svoju snagu i moć i taj entitet proglasili državom. Nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, a svaka je konačna i obvezujuća, kojom se referendum zabranjuje to dovoljno jasno svjedoči. Time je otvoren put za nove još žešće poteze Milorada Dodika i njegovog tima koji se uvjerio i svima pokazao da ono što se zove međunarodna zajednica i njena uloga u BiH ništa ne znači.



Pošto vlasti RS ne priznaju Ustavni sud BiH, jednako tako ne priznaju ni Tužiteljstvo BiH, niti Sud BiH i sljedećim potezom će i to demonstrirati što znači da neće priznati nikakve istrage ni presude, a pogotovo privođenja rušitelja ustavno-pravnog poretka države.

Uostalom, Narodna skupština RS-a ljetos je donijela odluku o raspisivanju referenduma čiji rezultati treba da potvrde da se na teritoriji tog entiteta ne prihvaćaju niti priznaju odluke Tužiteljstva BiH, Suda BiH, visokog predstavnika i još je ostalo da se ta odluka i službeno objavi. Sam Dodik nije jednom izjavio da ne priznaje nikakve državne pravosudne institucije nego jedino one Republike Srpske.

 Izolacija RS-a je izolacija BiH

Što će sada uraditi međunarodna zajednica, preciznije Washington, Bruxelles i Berlin tek će se vidjeti. Postoje najave, ali neslužbene, da Republici Srpskoj prijeti izolacija, a Dodiku i članovima njegove ekipe sankcije u vidu zamrzavanja računa, zabrane putovanja po EU i sve tako u tom stilu što u principu ništa ne znači.

Izolacija RS-a kao dijela države automatski znači izolaciju cijele BiH i kažnjavanje svih njenih građana. Sankcije Dodiku i njegovim također ne znače puno – pare su sklonili na sigurna mjesta, u porezne rajeve, a to što ne bi mogli putovati u zemlje EU može samo da izazove njihov smijeh.

Jedini izlaz za BiH je da visoki predstavnik smijeni organizatore referenduma i zabrani im političko djelovanje na duge staze bez prava žalbe. To bi zasigurno smirilo situaciju u državi, ali urazumilo i druge najviše dužnosnike.

Treba, naime biti iskren i otvoren do kraja – Dodikov referendum i sve što je donio u dobroj mjeri odgovaraju i Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Mladenu Ivaniću, Mladenu Bosiću, Fahrudinu Radončiću bez obzira što oni javno pričali. U najkraćem, Dodikov referendum srušio je Ustav BiH i ustavno-pravni poredak države, ukinuo vladavinu prava i dozvolio najvišim dužnosnicima da sada rade što hoće i da svako od njih upravlja svojim teritorijem, prije svega novčanim tokovima, uz potpunu kontrolu zakonodavne i izvršne vlasti koje su odavno privatizirali.  

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?