Protesti u Hrvatskoj: Srbi i Bošnjaci dogovaraju rat bez nas! Nećemo to dozvoliti!

Jutros se diljem Hrvatske održavaju prosvjedi zbog sve glasnijeg zveckanja oružjem i uzajamnih ratnih prijetnji Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, iz čega su hrvatske militantne skupine gotovo sasvim izostavljene. Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je centralni prosvjed pod motom “Ovo je i naš rat”.

“Ovo je sramota. Pogledajte samo što se događa u Bosni i Hercegovini. Srbi i Bošnjaci dogovaraju rat, a nas uopće nisu pozvali. Zar smo mi građani drugog reda? Nismo valjda toliko krvarili u nedavnom ratu da sada u miru ne bismo imali pravo ravnopravno ratovati.



Ovdje je dovedena u pitanje naša tradicija i običaji, i to nećemo dopustiti. Spočitavaju nam i to da nemamo više novaca za rat, a ja im s ovog mjesta poručujem: Jesmo sirotinja i ne stidimo se toga, ali za rat ćemo nekako sakupiti. Nikada ovaj narod nije živio u tolikoj bijedi da ne bi mogao barem malo ratovati. Zato s ovog mjesta apeliram na okupljene: pokrenimo i neku humanitarnu akciju, da sakupimo barem za prvih tjedan dana granatiranja, a kasnije će već biti lakše”, rekao je jedan od organizatora prosvjeda.

Na Trgu bana Jelačića okupljenima su se obratili militanti iz Hrvatske i dijaspore, a oduševljene je kulminiralo prilikom obraćanja gosta iz Bosne i Hercegovine:
“E pa ne može tako, dragi moji Srbi i Bošnjaci. Hoćete nam zabiti nož u leđa i započeti rat bez nas? Neće moći! Slažemo se s novim konceptom ratovanja bez cilja i bez teritorijalnih pretenzija kao u zadnjem ratu, i mi smo zato da se ratuje zbog tradicije i običaja u fer i sportskom duhu, ali trebali smo i mi biti pozvani, red je red.”

Posebno srdačan aplauz i ovacije dobili su gosti prosvjeda; militanti iz zapadne i istočne Evrope, kao i predstavnici međunarodnih organizacija za krijumčarenje oružja i vojne opreme iz SAD-a i Rusije.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?