TUŽILAŠTVO BiH SVE BLIŽE MILORADU DODIKU: Sprema se hapšenje, ovo su dokazi

Bivši premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić pozvan je da sutra da izjavu u Tužilaštvu BiH.



Džombić će dati izjavu u predmetu “Bobar banka”, ali za sada nije poznato da li će to učiniti kao svjedok ili u nekom drugom svojstvu.

Upućeni izvori tvrde da će u  optužnici Tužilaštva BiH u aferi “Bobar banka”  svoje mjesto naći bivši premijer  Džombić, direktorica Agencije za bankarstvo Slavica Injac, Snežana Vujnić, šefica IRB-a.

Džombić je navodno odgovoran zbog prevara koje je izvršila firma “Unis” iz Dervente, a to je dovelo do ogromnih problema za Izvozno-kreditnu agenciju BiH (IGA). IGA je dala garancije za “Unis” vrijedne  100 miliona KM.

Istragom su, osim rukovodstva te firme, obuhvaćeni i  Aleksandar Džombić, aktuelni ministar finansija RS Zoran Tegeltija, kao i niz osoba iz bankarskog sektora.

Kako je nestalo 300 miliona iz ove fabrike, koju su, koliko do juče, vlastodršci u RS-u navodili  kao primjer “izvanrednog poslovanja”, u ovom trenutku je nepoznato. Sumnja se da je novac izvučen u inostranstvo.

Vlasnik “Unisa” je Goran Tomić, koji živi i radi u Londonu. On je većinski vlasnik kompanije „Balkan Steel Internacional Establishment“, koja je vlasnik “Unisa” (posjeduje 65% akcija).

Goran Tomić je sin Dragana Tomića, vlasnika “Simpa”, poznate srbijanske firme.

U vrijeme kada je Aleksandar Džombić bio na čelu Ministarstva finansija Republike Srpske (2006.-2010.), a potom premijer RS (decembar 2010. – mart 2013.) desile su se neke od najvećih afera u ovom entitetu - Izgradnja nove zgrade Vlade RS, privatizacija Robne kuće „Boska“ i „Medicinske elektronike“, propast „Birča“ i Olimpijskog centra Jahorina“.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?