POČELO JE Tužilaštvo BiH pozvalo svjedoka: Bliži se kraj Miloradu Dodiku

Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH a nakon višesatnog ispitivanja novinarima je rekao da je u Tužilaštvo pozvan u svojstvu svjedoka u predmetu Pavlović banka.

"To je sve što vam mogu reći. Za sve ostale informacije pitajte tužioca", rekao je Tegeltija nakon izlaska iz zgrade Tužilaštva BiH.

Da podsjetimo, Tegeltija je nešto oko 11 sati došao u u zgradu Tužilaštva BiH, ali prije saslušanja novinarima nije davao izjave.

Tegeltiju su prije nekoliko mjeseci u Banjoj Luci ispitivali državni tužioci zbog sumnji u izvršenje više krivičnih djela. Da su brojne istrage pri kraju, potvrdio je i ministar sigurnosti BiH.

"Sud i Tužilaštvo će završiti neke istraga ali se radi o ozbiljnim krađama ogromnih suma novca", rekao je Dragan Mektić.

Zoran Tegeltija umiješan je u više afera u Republici Srpskoj. Među poznatijim je slučaj Balkan investment banke, sadašnje, Banke Srpske. Ova banka bilježi ogromne gubitke, a godinama se preko nje prao novac. Sve to u vrijeme dok je Tegeltija ministar finansija.



"Birač" je jedna od najvećih afera u RS-u. Litvanci su iznijeli milijardu maraka iz ove firme, a Tegeltija, zajedno sa aktuelnom premijerkom Željkom Cvijanović, predstavljen je kao neko ko je otkrio kriminalne radnje. A zapravo istraga o tome da li je vlast u Banjoj Luci, uključujući i ministra finansija, znala za pranje novca nikada nije završena.

Tegeltija je zajedno sa Zoranom Stevanovićem lobirao da Gordan Pavlović sklopi ugovor sa Litvancima i tako preuzme Birač.

Bobar banka do danas je ostala misterija. Šteta nastala likvidacijom banke procjenjuje se na 250 miliona maraka, a još se krije i gdje je nestalo deset miliona maraka iz ove banke.

Robna kuća Boska Banja Luka, prodana je Draganu Đuriću. Boska je nagomilala dugove u višemilionskim iznosima, ugovor o privatizaciji je nestao, a umjesto da Boska vrati dug, Republika Srpska je kupila obveznice robne kuće za 15 miliona maraka.

Andrićgrad Emira Kusturice poznat je po brojnim finansijskim intervencijama Vlade Republike Srpske, a pitanje je koliko duga prema državi Andrićgradu je progledano kroz prste. O svim ovim aferama upoznate su nadležne nstitucije.

Iz Tužilaštva BiH, za portal Slobodne Bosne je potvrđeno da istražioci rade na određenim predmetima, u kojima se spominje i Zoran Tegeltija.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?