VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO Od naredne sezone četiri nova pravila u fudbalu

Jedno od najsurovijih pravila fudbala moglo bi biti promijenjeno, a u vezi je sa situacijama u kojima su defanzivci i golmani uz dosuđeni penal dobijali i crvene kartone, piše sport1.ba. 

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), tijelo zaduženo za promjene fudbalskih pravila odlučio je da ublaži kazne za takve prekršaje. Jedan od glavnih koji je otvoreno govorio protiv ovog pravila bio je Manuel Neuer, a inicijative za promjenu pravila čule su se iz Serije A i Primere.



Stav je da je kazna crvenog kartona pretjerana u situaciji kad je već dosuđen i penal zbog igrača ili golmana koji spašava svoju mrežu, a u budućnosti ta varijanta više neće biti automatski korištena od strane sudija.

“Trostruka kazna” (penal, crveni karton, suspenzija) više neće biti obaveza za sudije, a igrači koji naprave nenamjeran prekršaj u svom kaznenom prostoru više neće biti isključeni s meča. Ovo neće važiti u slučaju očigledno nesportskih prekršaja, kao i namjerno igranje rukom.

IFAB je promijenio još neka pravila: – sudija će moći da isključi igrača i prije početka utakmice; – izvođenje lopte s centra podrazumijevat će dodavanje u bilo kojem smjeru, a ne samo unaprijed; – povrijeđenim igračima koji leže na terenu poslije prekršaja pomoć će se ukazivati na terenu, a ne sa strane, tako da protivnik više neće u tim trenucima igrati s igračem više. Sve promjene stupaju na snagu ovog ljeta, počevši od sljedeće sezone.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?