VIDEO: Lijanović prije 10 dana najavio da će biti uhapšen, a otkrio i zbog koga

Jerko Ivanković Lijanović jutros je priveden u Širokom Brijegu u akciji koju provodi federalna policija.

Akcija je počela jutros u 6 sati, pretresom njegove porodične kuće, a, osim u Širokom Brijegu, policija "češlja" i u Tuzli gdje je, također priveden jedan od čelnika Narodne stranke Radom za boljitak te delegat u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović.

Pretpostavlja se da je akcija provedena zbog sumnje u dodjelu spornih poljoprivrednih poticaja u TK-u.

Lijanović je na press konferenciji održanoj prije deset dana najavio kako će vjerovatno ponovo biti uhapšen, a za sve je okrivio čelnike Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Tada je kazao kako ima informacije da HDZ „nastavlja hajku protiv Boljitka“ i kako, vodeći kampanju protiv njegovog vođenja Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u proteklom mandatu, traže kako da osiguraju diskreditaciju njegovog rada i rada njegove stranke.




Lijanović smatra da je "na meti" zbog toga što želi ukinuti kantone u FBiH, odnosno jer je Boljitak ponovno aktivirao inicijativu za izmjene Ustava FBiH koja predviđa ukidanje deset županija, funkcije predsjednika i potpredsjednika FBiH, te Dom naroda u Parlamentu.

„Nažalost, prije godinu dana su uspjeli izvršiti, putem kampanja i laži, pritisak na naše građane, izvarati ih i iskorumpirati, te politički utjecati na moje hapšenje u vrijeme početka izborne kampanje i time promijeniti izborni rezultat u BiH, direktno se miješajući u izborni proces što je rezultiralo današnjim negativnim posljedicama za naše stanovništvo sa svim pomenutim negativnim trendovima.

Mi u Boljitku smatramo da je vladavina prava jako važna za BiH, da pred zakonom svi treba da budemo jednaki, te da bilo koja politička stranka putem laži i neistina i kampanje određenih medija  i pod pritiskom bilo koje institucije ne bi smjela raditi na eliminiranju političke konkurencije, već se boriti putem prezentacije svog rada. Zbog toga Boljitak neće posustati u svojoj borbi za cilj ukidanja kantona FBiH“, rekao je prije deset dana Jerko Ivanković Lijanović.

IZ HDZ-a nisu komentirali Lijanovićeve izjave.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?