Barcelona izbačena iz Primere, nema više El Clasica?!

U Španjolskoj se u nedjelju održavaju regionalni izbori koji bi mogli donijeti veliku promjenu, ne samo političkom, nego i sportskom svijetu.

Katalonski birači, njih oko 5,5 milijuna donose odluku o svojoj budućnosti, a ukoliko na izborima podrže stranke koje se zauzimaju za odcjepljenje od Španjolske, ubrzo će biti održan i referendum o neovisnosti na kome će se samo potvrditi ono o čemu se desetljećima priča - Katalonija će se odcijepiti od Španjolske i postati samostalna država.

Takvim bi raspletom bio pogođen i sport. Samostalnost Katalonije bi vrlo vjerojatno značila kraj natjecanja i sportskih klubova kakve poznajemo danas. Jedan od najboljih klubova u povijesti, Barcelona najvjerojatnije se neće moći natjecati u La ligi, kao ni Espanyol, a to znači da Barcelona više nikada neće biti španjolski prvak, da će joj uvelike biti otežan i put do trona Europe, ali i da navijači više nikada ne bi mogli uživati u najvećem derbiju na svijetu - El Clasicu.

Krenimo redom... Prema važećim zakonskim aktima, klubovima iz osamostaljene Katalonije neće biti dopušteno da se natječu u španjolskoj ligi - jer neće više biti dio španjolske države. Kao i uvijek postoje određeni načini na koje se može zaobići zakon, ali bitno je naglasiti da konačnu riječ u svemu tome ima Španjolski nogometni savez, a teško je za očekivati da on podrži nekoga tko se toliko srčano želio odvojiti od države. Ipak, Andora ima takav povlašteni status i njenim je klubovima dopušteno natjecanje u La ligi, pa bi i katalonski klubovi mogli pokušati stići do cilja jednakim putem.



Koliko god nogometni zaljubljenici odbijali to čuti, vjerojatnije je ipak da će katalonski klubovi stvoriti novu ligu koja bi po kvaliteti bila jednaka ili čak i lošija od najslabijih liga na kontinentu. Osim dva najjača kluba - Barcelone i Espanyola u katalonskoj bi se ligi natjecalo još nekoliko klubova, a većini je od njih najveći uspjeh u povijesti bio nastup u drugoj španjolskoj ligi. Ti su klubovi Girona, Llagostera, Gimnastic i Sabadell. Barcelona bi u tom slučaju nekoliko godina izbivala iz europskih natjecanja, jer liga mora postojati najmanje tri godine kako bi zaslužila službenu Uefinu licencu.Postavlja se pitanje i što će se dogoditi sa samim klubom. Katalonci će ostati bez brojnih prihoda, očekuje se povlačenje sponzora, neće više moći računati na velike prihode od televizijskih prava, a i igrači bi mogli krenuti napuštati momčad zbog želje za boljim natjecanjem i većom konkurentnosti prvenstva. Pogođeni će biti i individualci, Messiju, Neymaru i Suarezu biti gotovo nemoguće osvojiti Zlatnu kopačku jer će liga imati jako malen koeficijent...

Mogao bi profitirati Espanyol koji budžetom više ne bi toliko zaostajao za Barcelonom , pa im to otvara priliku za osvajanjem naslova i igranjem u Europi...

U katalonskoj su sportskoj javnosti podijeljena mišljenja o neovisnosti. Za nju se zalaže Gerard Pique, ali i Pep Guardiola koji će se čak naći na listi za parlament zagovornika za samostalnost te regije. Guardiola često izjavljuje važnost odcjepljenja, a nedavno je izjavio "da će se to dogoditi prije ili kasnije."
Da odcjepljenje nije tako dobra ideja već je ranije izjavio Pepe Reina, bivši vratar Barcelone, a njegov je otac Miguel Reina rekao da ideju promiče nekoliko pojedinaca i da njih u skladu sa zakonom treba zatvoriti.

Treba spomenuti i da bi se u slučaju stvaranja nove države dogodile velike promjene u španjolskoj reprezentaciji. Za nju više pravo igranja ne bi imali ranije spomenuti Gerard Pique, ali ni Alba, Xavi, Busquets, Fabregas...

Sve su ovo ipak samo nagađanja... Treba tek vidjeti što će se dogoditi i hoće li Katalonci uopće dobiti priliku da se izjasne o nezavisnosti, a ako ipak doživimo takav rasplet sportska bi karta Europe mogla biti u potpunosti promijenjena.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?