Užas na mađarskoj granici: Policija pucala na izbjeglice, Mađari šalju i vojsku

Mađarska policija ispalila je danas suzavac na grupu izbjeglica koja je pokušala napustiti prihvatni centar za izbjeglice koji je smješten u blizini granice sa Republikom Srbijom.

“Policija je bacila suzavac na izbjeglice kako bi spriječila njih oko 200 da napuste glavni izbjeglički centar u Roszkeu", izjavio je potparol policije Szabolcs Szenti.

Izbjeglice su odbile dati otiske prstiju i policajci su “pokušali smiriti situaciju, ali su imigranti nastavili vikati”, kazao je on.

Na granicu stiže i vojska?




Mađarska je saopštila u srijedu da razmatra slanje vojske na svoju južnu granicu, gdje rekordni broj izbjeglica, među kojima je puno onih koji dolaze iz Sirije, ulazi u Evropsku uniju.

Policija je potvrdila da je rekordnih 2.533 izbjeglica, većinom iz Sirije, Afganistana i Pakistana, uhvaćeno prilikom ulaska u Mađarsku iz Srbije u utorak.

Dio izbjeglica mogao je proći neprimjećeno na mjestima gdje ograda nije dovršena na granici prema Evropi, koja je suočena s najgorom izbjegličkom krizom još od Drugog svjetskog rata.

Ograda puno ne pomaže

Mađarska, koja je dio Schengenskog prostora bezviznog režima Evropske unije, gradi ogradu uzduž svoje 175 kilometara dugačke granice sa Srbijom u pokušaju da zaustavi ulazak izbjeglica u zemlju.

Vladin potparol Zoltan Kovacs izjavio je da će parlament iduće sedmice raspravljati o tome hoće li rasporediti vojsku na granicu.

“Mađarska vlada i vijeće za nacionalnu sigurnost… razmotrili su pitanje kako bi se vojska mogla iskoristiti da pomogne u osiguravanju mađarske granice i granice EU-a”, rekao je Kovacs.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?