Rijetki su igrači i treneri koji na gostovanjima izmame aplauze publike. Jedan od takvih igrača je bio neponovljivi Mirza Delibašić, kojem su i tradiocionalno negostoljubive zadarske Jazine aplaudirale. Svetislav Pešić, Kinđetov saigrač sa početka 80-ih godina prošlog vijeka, danas trener Crvene zvezde, izmamio je aplauze sarajevske publike prilikom gostovanja beogradske ekipe Bosni u okviru regionalne NLB lige.

„Prelijepe uspomene me vežu za ovu dvoranu koja danas nosi Mirzino ime, kao i za Sarajevo, gdje sam proveo jedne od najboljih trenutaka u svojoj karijeri. Skenderija je uvijek imala sjajnu publiku, koja je to potvrdila, napravivši odličnu atmosferu i protiv Zvezde“, kaže Pešić.

Svetislav Pešić u Zvezdi trenira Elmedina Kikanovića, jednog od najperspektivnijih mladih igrača u Evropi i, nadamo se, budućeg oslonca reprezentacije Bosne i Hercegovine.

„Elmedin je sjajna osoba, ali i veliki profesionalac. Neosporna je činjenica da u sebi posjeduje veliki košarkaški talenat, ali još je dug put pred njim. Generalni problem mladih igrača je njihova nestrpljivost. Talentovanim mladim igračima potreban je pravi put kako bi svoj talent pretvorili u sposobnot. Kikanović je na dobrom putu da to i ostvari, jer je njegov odnos prema košarci isključivo profesionalan, pa u tom duhu pristupa i treninzima“.

Još jedan bivši igrač tuzlanske Sloboda Dite sada trenira pod trenerskom palicom Svetislava Pešića. Kao i Kikanović, Milan Milošević također je velika uzdanica selektora A nacionalnog košarkaškog tima Bosne i Hercegovine Mensura Bajramovića.

„Milan se ekipi priključio nešto kasnije. Doveden je kao zamjena za Tadiju Dragičevića i Lawrence Robertsa, koji igraju na poziciji krilnog centra. Međutim, iako Milošević konstitucijom može bez problema igrati krilnog centra, on je cijelu svoju karijeru proveo na poziciji malog krila i tu se najbolje snalazi. Milošević ima razrađenu napadačku tehniku i s tim sam aspektom njegove igre veoma zadovoljan. Međutim, u odbrani se mnogo slabije snalazi i tu mora popraviti svoju igru.“

Svetislav Pešić bio je i ostao miljenik sarajevske publike. Kao član jedne od najboljih generacija sarajevske Bosne ostavio je neizbrisiv trag u srcima svih simpatizera sarajevske ekipe, ali i zaljubljenika košarke općenito.

(Oslobođenje, 2. februar 2009)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?