Navijanje koje to nije

Reprezentativci Bosne i Hercegovine Edin Džeko i Zvjezdan Misimović trče po stadionu Wolfsburga i proslavljaju naslov prvaka Njemačke ogrnuti u zastave naše zemlje. Međutim, kada pogledamo šta se dešava na sportskim terenima u BiH, slika je mnogo drugačija.


Vjerujemo da nema navijača Bosne i Hercegovine kome srce nije zaigralo kada je vidio naša dva „zmaja“ kako proslavljaju naslov prvaka Njemačke noseći obilježja svoje domovine. U tom se trenutku svaki Bosanac i Hercegovac imao pravo osjećati ponosnim. Paradoksalno, situacija na fudbalskim terenima u Bosni i Hercegovini daleko je od dobre. Jedine bh. zastave koje smo gledali na dodjelama pehara u ovoj godini bile su one u Bundesligi, dok su na dodjelama domaćih trofeja potpuno izostale.

sokoloviMaloljetni tifozi u Lukavici na utakmici finala bh. kupa mora da su potrošili višemjesečni džeparac na zastavu susjedne države, ili im je neko rekvizit stavio u ruke samo za ovu prilikuBosna i Hercegovina zemlja je paradoksa, apsurda i nelogičnosti. Zato i nije neko iznenađenje da navijači neke od bh. ekipa na stadionima nose zastave i obilježja druge države. Međutim, imamo li se pravo pomiriti s tim? Naravno da nemamo! Pa zamislite samo da, recimo, navijači Bayerna na Allianz Areni nose zastave Italije ili Francuske, ili da navijači Arsenala okite Emirates zastavama Belgije. Nezamislivo.

Nacionalizam kao normalna pojava

Potrebno je bilo samo prisustvovati revanš susretu finala fudbalskog Kupa Bosne i Hercegovine, koji su u Lukavici igrali Slavija i Sloboda da se stekne barem mali utisak o čemu se zapravo radi i kako se „navija“ na bh. sportskim terenima. „Navijanje“ obojeno u najprimitivniji nacionalizam u svakoj je normalnoj državi na „crnoj listi“. Takvih primjera je u bh. sportu samo ove sezone bilo puno, previše.

Fudbaleri Orlića spašavali su živu glavu na finalnom turniru u malom fudbalu koji se igrao u Foči, navijači Borca su na susretu Premijer lige BiH u Banja Luci zamalo linčovali igrače Slavije i sudijsku trojku... I nikom ništa. Nadležne institucije jedva da su reagovale na sve.

skenderijaDa li neznanje može biti opravdanje? Horizontalna linija žutog trokuta bh. zastave trebala bi biti na dnu zastaveNacionalizam, rasizam, fašizam i sve što ide uz to strogo je zabranjeno i kažnjivo u svim evropskim državama, a klubovi čiji navijači prosipaju mržnju na sportskim borilištima snose teške kazne. UEFA i FIFA nemaju milosti prema takvim „navijačima“, ali kod nas u Bosni i Hercegovini se vjerovatno čeka da padne mrtva glava pa da se reaguje. Zakon o navijanju na sportskim borilištima lijek je kojim bi se moglo urediti da su državna obilježja Svetinja i kao takva ne smiju biti ismijavana i uništavana. Nažalost, na bh. sportskim terenima postalo je „normalno“ da se pale zastave Bosne i Hercegovine.

Kako se okrene zastava Bosne i Hercegovine?

I dok sa osudama gledamo na terene u gradovima koji pod svaku cijenu žele izbjeći centralnu vlast iz Sarajeva, pred našim nosevima dešavaju se katastrofalne stvari. U sarajevskoj Skenderiji, dugogodišnjem domu bh. reprezentacija državna zastava već godinama stoji naopako okrenuta. Udaljeni samo stotinjak metara od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, (ne)odgovorni iz Skenderije svaki dan imaju priliku vidjeti pravilno pozicioniranu zastavu, pa ipak...

dvorana_posusjeDa je imalo manja služila bi kao džepna maramica - zastava BiH u sportskoj dvorani u PosušjuNavijače možda i ne možemo zaustaviti da donose opremu koju žele, ali uvrjedljiv odnos prema državnoj zastavi na sportskim terenima ne bi se smio tolerisati. Vrlo često, uz činjenicu da je naopako okrenuta zaprepastiće nas i disproporcija lokalnih, opštinskih i ničim definisanih zastava naspram one najvažnije - državne. Ipak, iako Zakon o zastavi BiH u članu 6. jasno kaže da nepoštivanje zastave Bosne i Hercegovine predstavlja kažnjivo djelo, on nigdje ne definiše šta predstavlja to nepoštivanje.

Grb naopako?!

Možda i najveći paradoks i sramota kada je riječ o nepoštivanju državnih obilježja u bh. sportu ove sezone desio se u rukometu. Ne, nisu navijači zviždali bh. himni ni palili zastave Bosne i Hercegovine. Reprezentativci Bosne i Hercegovine dvomeč kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo sa selekcijom Srbije igrali su u dresovima na kojima je državni grb bio postavljen naopako!?

bhsramota_597

Odgovorni u Rukometnom savezu BiH primjetili su ovaj "feler" po povratku reprezentacije iz Srbije i prema najnovijim informacijama dresovi su već zamijenjeni, ali zanimljivo je to da smo svi mi bili veoma zauzeti skandaloznim ponašanjem grupice "idiota" koji su palili bh. zastavu, da niko od nas nije primjetio prljavštinu u vlastitom dvorištu. Krivce je uvijek lako naći, ali vrlo često se nalaze u ogledalu. Činjenica je da najveću odgovornost za sve što se dešava snosimo mi sami, bilo iz neinformisanosti, neznanja, pogrešnih upustava ili zbog sa strane serviranih lažnih ideala.

I zbog svega ovoga, svaka čast Džeki i Misketu, što su odlučili najsvjetlije trenutke u dosadašnjoj karijeri provesti zagrnuti u obilježja svoje domovine, a s druge strane nek je sram sve one koji zvižde državnoj himni i njima slične, a najviše nek' se crvene oni koji svojim (ne)djelovanjem dopuštaju da se ovakve stvari i dalje dešavaju na našim sportskim borilištima.

(SportSport.ba, 2. juni 2009)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

OVO JE ZAPREPASTILO JAVNOST Znate li šta je Amil Gec rekao Tomi Spahoviću pa ga je ovaj zbog toga ubio?

Ko piše statuse Sebije Izetbegović?

Javnost u šoku: Znate li ko je ubijen danas u Tuzli?